Mary J. Blige – Strength Of A Woman (2017)

TIP: R&B diva blesti tudi brez velikih inovacij.

Šestinštiridesetletna Mary J. Blige je ena najboljših in najvplivnejših novejših ameriških R&B pevk. Poleg tega, da ima fantastičen glas, je očarala tudi s tem, da je v klasičen R&B vedno znala na zelo čuten način vključiti tudi prvine hip hopa. Na drugi strani pa je tudi v kakšnih bolj sredinskih pop skladbah vedno ohranila obilico prave soul čutnosti. Njena morda največja moč pa je, da je desetletja pred tem, ko je to postalo moderno, govorila o sebi na zelo intimen, a nikoli banalen način – tudi takrat, ko je govorila o nasilnem razmerju ali svoji odvisnosti in kasnejšem odvajanju od raznoraznih substanc.

Strength Of A Woman je njen trinajsti album. Mary na njem deluje srečno, pozitivno in na nek način osvobojeno, pa čeprav je lani vložila prošnjo za ločitev od svojega dolgoletnega moža in menedžerja Martina “Kendu”-ja Isaacsa.

Več kot polovica skladb albuma je bolj počasnih in v strogih okvirjih, zdaj že lahko rečemo, tradicionalnega R&B-ja. Sicer je le-ta moderno minimaliziran in praktično brez vsakršnih okraskov, vendar pa ni nikoli posodobljen do te mere, da bi kakorkoli motil tisto klasično soul vibracijo.

Malce bolj drzne so skladbe, na katerih ji pomagajo imenitni gosti, Kanye West, Quavo, DJ Khaled, Missy Elliott, Kaytranada in Prince Charlez. Predvsem skladba, ki jo zgolj ob spremljavi klavirja in skoraj povsem prikritih godal poje s slednjim, je sijajna. Na ostalih pa se, kot je pri njej že v navadi, dotakne hip hipa in tokrat na daleč tudi trapa. Tisto prijetno upočasnjeno R&B vibracijo pa malce “zmoti” le še ena rahlo plesna funk pop skladba.

Na albumu ni kakšne velike uspešnice in tudi ne kakšnih posebej inovativnih zvočnih rezov, s katerimi danes tako rada preseneča najmlajša generacija R&B izvajalcev. Album je sicer precejšnja uspešnica v ZDA, drugod pa so ga komaj opazili. Seveda to ne pomeni, da albumu ne gre prisluhniti, ravno obratno. Mary večino “komercialnega primanjkljaja” nadoknadi s svojim enkratnim glasom in čutno interpretacijo.

Strength Of A Woman je izjemno kakovosten in znotraj žanra dokaj raznovrsten album, ob katerem boste še posebej uživali vsi tisti, ki imate radi klasičen, a še vedno dokaj moderen R&B in ne marate kakšnih novotarij in eksperimentov.
 

Mist bodo na nastopili na slovitem britanskem festivalu Bloodstock Open Air
Noctiferia še drugič navdušili na Kitajskem
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm