Maxwell – blackSUMMERS’night (2016)

TIP: Soul za urbane petičneže.

Maxwell-blackSUMMERSnight-(2016)

Ameriški glasbenik, producent in igralec Maxwell je eden najvplivnejših avtorjev in najboljših sodobnih pevcev soula, čeprav je v svoji dvajsetletni karieri objavil vsega pet albumov in je kar za sedem let zapustil glasbeno sceno. Maxwell velja za enega ključnih utemeljiteljev neo soula, glasbene zvrsti iz konca devetdesetih, ki je, poleg tega, da je posodobil soul, bistveno vplivala na temnopolti ameriški pop, sodobni R&B in posredno tudi na moderni rap.

blackSUMMERS’night je njegov prvi album v tem desetletju in je drugi del trilogije, ki jo je začel z albumom BLACKsummers’night iz leta 2009. Maxwell na njem predstavlja dvanajst za soul presenetljivo dramaturško nepredvidljivih in nestandardnih skladb, v katerih se poigrava tako z zvokom, kot s strukturami in aranžmaji. Večina skladb je zgrajenih na nekakšnem dialogu med modernimi, včasih zelo inovativnimi rešitvami in skrajno tradicionalnimi, celo starinskimi prijemi. Tako se starinski zvoki soula sedemdesetih, šarm brezčasnih big bandov in nostalgični bleščeči pihalni vložki znajdejo sredi modernih, precej raziskujočih, dostikrat prekinjenih, zlomljenih ritmov in spektakularno umirjeno zvenečih, včasih kar futurističnih sintetizatorskih podlag. Vse skupaj zaokrožajo zelo klasične vokalne melodije in Maxwellov izvrstni glas.

Rezultat je luciden in prefinjen album, ki se vseskozi dotika bleščeče tradicije ameriškega soula in malce tudi R&B-ja, jazza in bluesa, po drugi strani pa je nenehno v stiku z današnjim zvočnim utripom.

Obvezno za ljubitelje soula, nočne križarje, romantike, sanjače in vse, ki cenite kakovostne zvočne urbane užitke.
 

Steven Tyler - We're All Somebody From Somewhere (2016)
Kratke glasbene novice od vsepovsod
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm