Motörhead – Under Cöver (2017)

TIP: Zabava, ki jo lahko da le totalni rock ’n’ roll.

Under Cöver je zbirka skladb drugih izvajalcev, ki so jih ob različnih priložnostih obdelali legendarni Motörhead. Dodani pa sta še dve nikoli prej objavljeni skladbi. Rockaway Beach od The Ramones je bend posnel leta 2002, povsem nova pa je Heroes (David Bowie), ki so jo Motörhead naredil med snemanjem svojega zadnjega albuma Bad Magic. Pesem, ki je eden zadnjih posnetkov benda, naj bi prva prva za novi projekt predelav, ki ga je napovedoval Lemmy. Žal pa mu je smrt preprečila načrte.

Na albumu so še klasiki izvajalcev, kot so Judas Priest, Rainbow, Ozzy Osbourne, Twisted Sister, Ted Nugent, Metallica in dve od The Rolling Stones. Vse skladbe so zelo spoštljivo obdelane. Lemmy je pri vsaki zelo pazil, da ni porušil njihove temeljne strukture, izvornega namena in dinamike. Ni pa se posvečal temu, da bi moral bend za vsako ceno odigrati vsako podrobnost skladbe, kot tudi ne temu, da bi ohranil njihov izvorni zvok. Namesto tega so Motörhead vse predelave opremili s tisto svojo enkratno in neponovljivo rock ’n’ roll dinamiko in magijo in s tem marsikdaj izpostavili v izvirniku manj pomembno ali bolj skrito razsežnost. Lep primer tega sta za Motörhead najbolj netipični Heroes in Starstruck, na kateri poje Biff Byford iz Saxon. V slednji je zasedba raje, kot da bi se izgubila v približevanju neponovljivi virtuoznosti izvirnika, do skrajnosti poudarila njen rock ’n’ roll naboj in ji s tem dala neko drugo težo, a hkrati ohranila večino njene izvirne privlačnosti.

Zaradi omenjene spoštljivosti je nekako razumljivo, da skladbe te zbirke nimajo niti približno toliko tiste totalne silovitosti, napadalnosti, brezkompromisnosti, doslednosti in teže, ki sicer krasijo glasbo Motörhead. Imajo pa neko bolj navihano party razsežnost in bolj izrazit groove, ki je sicer značilen za tiste največje stare mojstre izvornega rock ’n’ rolla.

Kompilacija, na kateri še zdaleč niso vse predelave skupine, ima posebno vrednost tudi zato, ker je na njej izvedba skladbe Whiplash benda Metallica, za katero so Motörhead osvojili svojega edinega grammyja, kar je glede na njihovih 21 izjemnih in fenomenalnih studijskih albumov blago rečeno ironično. Zbirke bodo veseli tudi zbiralci, saj je večina skladb z nje precej težko dosegljivih.

Vsekakor pa je Under Cöver dobra priložnost, da slišite veliki in neponovljivi bend v nekoliko bolj sproščeni in malce lažji, a zato nič slabši izdaji.
 

ABOP, pravi techno bend. Brez DJ-ja, ritem-mašine in vokala!
Dežurni krivci ob 20. obletnici udarjajo s krimi-triler spotom
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm