Mystic Prophecy – Monuments Uncovered (2018)

TIP: Eden zelo redkih načinov, kako narediti predelavo zanimivo.

Imenitni nemški power metalci Mystic Prophecy so na samem začetku letošnjega leta izdali svoj deseti album Monuments Uncovered in nevede začeli sezono izjemno dobrih in zanimivih albumov, na katerih se izvajalci različnih žanrov lotevajo izključno skladb drugih avtorjev.

Mystic Prophecy na tem albumu predstavljajo svoje obdelave skladb, ki so, kot pravijo, vplivale na njihovo glasbo in jih spremljajo že vse življenje. Njihov izbor skladb še zdaleč niso metal skladbe, je pa med njimi veliko takšnih, ki imajo izrazite metal nastavke, a jih začuda prej skoraj nihče ni predeloval. Takšne skladbe so predvsem gigantski disco hit Hot Stuff, ki ga je pela Donna Summer, pop rock rušilec Shadow On The Wall (Mike Oldfield) in ritmično zanimiv groovy pop hit I’m Still Standing (Elton John). Nekaj podobnega velja tudi za rock uspešnici iz devetdesetih Are You Gonna Go My Way (Lenny Kravitz) in Space Lord kozmičnih rock frikov Monster Magnet. In potem je tu še mojstrovina Because The Night, ki sta jo v sedemdesetih ustvarila Bruce Springsteen in Patti Smith, pa skriti rock klasik The Stroke, ki ga je na začetku osemdesetih izdal zanimivi ameriški heavy rocker Billy Squier. Album pa zaokroža nekaj večnih pop in rock klasikov, kot so You Keep Me Hangin’ On (The Supremes) (bend se je bolj naslonil na verzijo Kim Wilde, op.), Get It On (T. Rex) in Proud Mary (Creedence Clearwater Revival). Sladkorček te zbirke pa je izvrstna priredba skladbe Toyko, ki jo je leta 1981 objavila odlična, danes ultra-obskurna avstrijsko-nemška AOR rock skupina Tokyo.

Predelava se načeloma nikakor ne more približati izvirniku. Mystic Prophecy pa so s svojimi izvedbami pokazali eno redkih možnosti, kako lahko cover postane zanimiv. Niti trenutek se niso ukvarjali s tem, da bi kakorkoli tekmovali ali se primerjali z izvirnikom, ampak so preprosto povozili praktično vso specifiko izvirnikov, kot so barva, zvok, ritem, žanr. Namesto poskusom približevanja izvirnikom so čisto vse skladbe raje opremili s težkimi metal riffi, svojim, precej modernim metalurškim zvokom, klasičnimi heavy in power metalskimi strukturami in strupenimi solističnimi dodatki. Tako bi, če ne bi skladb poznali od prej, le stežka ugotovili, kakšen je izvirnik in “od kod prihaja”. Na drugi strani pa so Mystic Prophecy na vsakem koraku pazili, da niso niti za trenutek porušili dramaturškega loka izvirnikov ali kakorkoli kvarili načina, kako so skladbe napisane in podane. S tem so pokazali svoje globoko razumevanje izvirnokov in ustvarjalnosti nasploh. Hkrati pa so na ta način omogočili, da velike skladbe dobijo neko drugačno razsežnost in “novo življenje”. Ob raziskovanju novih razsežnosti povečini zelo znanih skladb boste uživali tudi vi, če imate le kanček občutka za vrhunski power in heavy metal oziroma rock nasploh.
 

Le Serpentine stopnjujejo ritem
Top 15 DJ-jev, ki so 2018 zaslužili največ
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm