Neisha – Vrhovi (2017)

TIP: Vrhunski avtorski pop in pop rock album.

Neisha je ena naših najbolj imenitnih glasbenic in ena redkih slogovno izoblikovanih predstavnic (kant)avtorskega popa in mehkega pop rocka, smeri, ki gre v tujini za med. Poleg tega Neisha glasbeno pooseblja vrhunsko kakovost, je namreč sijajna pevka in virtuozna pianistka oziroma klaviaturistka.

Neisha na svojem novem albumu Vrhovi predstavlja perfektno narejen, izjemno dobro izveden in produkcijsko in aranžmajsko brezhiben, nadvse prijetno zveneč pop in soft rock, ki je slogovno bližje tistim starejšim, klasičnim, preverjenim, brezčasnim formam, kot pa trenutnim trendom. Tudi nove skladbe imajo izrazit avtorski naboj in tisti njen silovit izvajalski pečat, ki je tokrat morda močnejši kot kdajkoli. V skladbah se prav sliši, da je Neisha zdaj še bolj samozavestna kot izvajalka in pravo veselje je poslušati, s kakšno lahkotnostjo igra in poje.

Na albumu boste slišali nekaj bolj živahnih in prefinjenih pop in pop rock skladb, izmed katerih jih ima nekaj rahel country prizvok. Poleg tega je na albumu tudi nekaj izvrstnih počasnejših skladb, ki nihajo “power” balad do takšnih, v katerih Neisha poje sama s klavirjem. Večina skladb temelji na klavirju ali klaviaturah. Na albumu pa je tudi izvrstna skladba z akustično kitaro, tolkali in barvitim večglasjem.

Posebno presenečenje je dodatna zaključna skladba, dvanajst in pol minut dolga ambientalna skladba, dostojna kakšnega Briana Ena, ki jo morate preveriti tako new agerji (frekvenca Zemlje), kot tudi ljubitelji progressive in eksperimentalne glasbe.

V besedilih se Neisha tokrat loteva precej bolj realističnih tem.

Vrhovi je še en odličen album Neishe, ki po pristopu, izvedbi in idejah prav nič ne zaostaja za tujimi izdelki tega žanra. Poleg tega ima plošča tudi določen “slovenski naboj” in močno avtorsko noto. In pri nas ni tako veliko izvajalcev, ki jim je uspelo doseči neko svetovno ali vsaj evropsko kakovostno raven in hkrati ohraniti nekaj “slovenske” samosvojosti, ki jo zlahka prepozna tudi tujec. Že samo zaradi tega, se vam album splača preveriti, če vas nič drugega od zgoraj navedenega ni prepričalo.
 

Bo novi album Linkin Park pop?
Grammy 2017: plusi in minusi
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm