Nicki Minaj – Queen (2018)

TIP: Kraljice dostojni novodobni rap in R&B spektakel brez enega samega zgleda.

V manj kot desetletju je Nicki Minaj postala najvplivnejša ženska rap izvajalka. Morda idejno ni na ravni nekaterih svojih predhodnic, vendar ima veliko drugih “atributov”. Predvsem je izjemno uspešna podjetnica in edina ženska, ki je ne listi najbogatejših hip hop izvajalcev. Poleg tega nenehno ustvarja škandale in šokira na vse načine, tudi z razgaljanjem, predvsem tistim idejnim, s katerim gre velikokrat preko vseh mej dobrega okusa. Svoje pa “prispevajo” tudi njeni nenehni spori s številni zvezdniki (Mariah Carey, Lil’ Kim, Miley Cyrus, Remy Ma …). Poleg tega, da ima nastop, kot nobena pred njo, je Nicki tudi tehnično izjemna. Je izvrstna pevka in brezhibna raperica.

Queen je njen četrti album. Njeni številni fani pa so nanj čakali kar štiri leta. Kot se za kraljico spodobi, je album čisti spektakel nove pop, rap in R&B zvočnosti. Seveda ne manjkajo niti tisti največji zvezdniki scene, kot so Eminem, Foxy Brown, Future, Swae Lee, Lil Wayne, Ariana Grande, Labrinth in The Weeknd. Nicki pa blesti tako z izvrstnim petjem, kot tudi raznolikim rapanjem, ki niha od tistega klasičnega trdega nakladanja, hitrobesednega nažiganja in imitiranja pa vse do simpatičnega rapanja v angleško-jamajškem slengu. Nove skladbe nihajo od čistih pop pesmic, izvrstne, ritmične uvodne, psevdo karibske “island-pop” skladbe, ki je morda najboljša na albumu, do klasičnih R&B izletov, težjega in težkega rapa in tudi trapa.

Album je maratonsko dolg. Na najbolj razširjeni izdaji je kar 21 skladb in traja slabo ur in četrt. Zaradi dolžine lahko tisti, ki (še) radi poslušate albume od začetka do konca, naletite na težavo. Izstopajoče skladbe, ki jih ni polovico, so nekako razporejene na začetek in konec. Srednji del albuma pa predstavlja kar naporno prebijanje skozi zatolčene rap skladbe in balade, katerih razvlečenosti ne rešijo niti fenomenalna produkcija niti izjemne vokalne ekshibicije Nicki in nekaterih zgoraj omenjenih gostov.

Podobno kot glasbeno album tudi idejno nima jasne linije. Nicki se vse preveč ukvarja z dokazovanjem svoje prevlade, ki ji je v bistvu nihče ne oporeka, in tudi z obračunavanjem z nasprotniki in z razpredanji o raperski jet-set sceni, ki je kilometre oddaljena od vsakdana in realnosti. Razen novodobne rap in R&B spektakularnosti, Queen ne ponuja prav veliko. Ni inovacij, niti kakšnih malo bolj poglobljenih tem izven zvezdniškega blišča in lastnega ega. Preprosto rečeno, ni pobude, ni akcije. In če Ninki Minaj, kraljica in ena najvplivnejših glasbenic in žensk na svetu, ne bo dajala zgledov, se kaj lahko zgodi, da jo bodo podaniki zapustili, pa naj bodo časi še tako naklonjeni ovcam in naj bo Nicki še tako velika in vseprisotna!
 

Michael Jackson zdaj služi več kot za časa svojega življenja
Siddharta od 3. do 7. 9. podarja 3.000 brezplačnih prenosov novega albuma
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm