Nile Rodgers & Chic – It’s About Time (2018)

TIP: 40 let je bilo potrebnih za novo disco magijo.

Američani Chic so se radi skromno opisali kot izrazito koncertno usmerjen jazzy funk ansambel, ki je igra plesno muziko. Dejansko pa so bili v zadnji četrtini sedemdesetih daleč najbolj imeniten, največji in najboljši disco band, ki mu, kot se je kasneje izkazalo, še do danes ni para. Jedro skupine so sestavljali trije super glasbeniki, Nile Rodgers, verjetno eden najboljših ritem kitaristov vseh časov, in zdaj že pokojna Bernard Edwards, basist posebne vibracije, in Tony Thompson, bobnar soničnega groovea.

Z bendom, ki je postal prava organizacija, je sodelovala še kopica vrhunskih pevk, pevcev in glasbenikov. Slaba tri leta so imel Chic vse, bili so nad-bend tudi izven svojega žanra, nanizali so kopico milijonskih uspešnic in le nebo je bilo njihova meja, še posebej potem, ko je čez eno njihovih velikanskih uspešnic Good Times bend The Sugar Hill Gang recitiral svoje besedilo, ki se je začelo “I said a hip hop, Hippie to the hippie …”. Skladba je bila prvi komercialni hip hop singel in praktično pomenila začetek vzpona hip hopa. Chic pa so postali njegovi botri iz ozadja.

Potem je kot strela z jasnega 12. julija 1979 priletel disco demolition night, javni poziv odpuščenega radijskega DJ-ja, da se med dvema finalnima tekmama baseballa v Chicagu razstreli disco plošče. Obiskovalci so za vsako prineseno ploščo dobili velikanski popust pri vstopnini. Razstrelitev se je sprevrgla v rasističen izpad. Disco pa je bil po tem popoldnevu dobesedno izbrisan in to ne samo z glavne scene, ampak predvsem mentalno. Chic so bili morda celo največje žrtve tega masakra, saj po njem niso imeli več niti ene velike uspešnice, kljub temu, da so med leti 1980 in 1992 izdali še pet odličnih albumov, pred tem pa “le” tri.

Nile Rodgers je postal super-producent in avtor. On je tisti, ki je glasbeno “naredil” Madonno. Bil je ključni človek komercialno najbolj uspešnega albuma Davida Bowieja, Duran Duran je omogočil prodor v ZDA … Sodeloval je tudi pri nastanku nekaterih najboljših del tako velikih izvajalcev, kot so Mick Jagger, INXS, Diana Ross, Laurie Anderson, Jeff Beck in še številni drugi. Bil je tudi eden prvih, ki je zagovarjal DJ-je in novodobne samooklicane producente kot prave skladatelje. Bil je eden prvih izven elektronske scene, ki je (že na njegovem prvencu. op) pomagal Avicii-ju. Njegovo sodelovanja s francoskim elektronskim dvojcem Daft Punk izpred nekaj let pa je naravnost spektakularno. Od novejših je Rodgers delal tudi izvajalci, kot so Lady Gaga, Pitbull in Adam Lambert.

Po hudih zdravstvenih težavah je zdaj 66-letni Rodgers jeseni po več kot 26 letih izdal prvi novi studijski album pod znamko Chic. Šele zdaj se je v celoti pokazalo, kako hud udarec je bil v resnici disco demolition night. Kljub vsem Rodgersovim velikim dosežkom in uspehom je, kot namiguje že naslov, It’s About Time prvi pravi disco album Chic po več kot 40 letih. Ja, po štirih desetletjih je tu ponovno tista brezpogojna disco prešernost, ki kliče k plesu, pobegu, k temu, da se dobro udari dol noč …, a tudi kritične note, ki jo v disco glasbi mnogi tako hitro in nadvse radi spregledajo, ne manjka.

Nove sklade so precej modernizirane, produkcija je bolj navita in stisnjena, kakšen beat na minuto je tu in tam hitrejši, pa tudi kašen instrument, ki pred štirimi desetletij še ni obstajal, je zaslediti. Tisto, kar ostaja nespremenjeno, so vibracja, energija, utrip in tisto ugodje, ki ga je dajala le prava disco glasba desetletja nazaj. Ta premik k novemu in hkrati neponovljivo magijo preteklosti je najlažje zaslediti na izjemni novi verziji klasika Chic I Want Your Love, ki jo izvrstno, a s povsem drugimi poudarki poje fenomenalna Lady Gaga. Podobno sožitje med sodobnim in čisto magijo klasične disco glasbe je Rodgers dosegel tudi z drugimi pevci in izvajalci, ki so sodelovali na tem albumu. Zasedba gostov je sijajna in imena, kot Craig David, Stefflon Don, Teddy Riley, Elton John, Emeli Sandé, Philippe Saisse, Hailee Steinfeld, LunchMoney Lewis, Nao, Mura Masa, Cosha in Vic Mensa, povedo vse.

Čisto vse skladbe novega albuma imajo tisti magični prvinski disco naboj, ki premakne v sekundi, čeprav so slogovno, podobno kot na vseh drugih albumih Chic, zelo pestre. Rodgers na novem albumu še enkrat pokaže, da je nenadkrijiv ritem kitarist, ki poleg tega zna ustvariti še fantastičen groove in neponovljiv riff. Poleg totalnih disco killerjev, ki so predvsem po vzdušju osupljivo blizu “čistemu” discu 70ih, je na albumu tudi nekaj post-disco 80s skladb, ki pričarajo tisto čudno situacijo iz osemdesetih v ZDA, ko so še mnogi, tako kot Chic, igrali disco, pa tega niso smeli niti omeniti, kot bi jemali kokain. Na It’s About Time je tudi nekaj discoidnega urbanega popa, R&B-ja osemdesetih, groovy rapa, klenega funka in izjemnih, zelo ritmičnih in šik jazzy disco ekstravaganc.

It’s About Time je unikatna mojstrovina dance glasbe. Takšne prvinskosti, neizumetničenosti, želje po ritmu, izrazne neposrednosti in na drugi strani tudi virtuoznosti in popolnosti, že dolgo niste in je verjetno tudi še dolgo ne boste slišali. No, vsaj dotlej ne, dokler si ne bo še kdo drug upal zastaviti stvari na tak način in predvsem glasno reči: “Ja, to je disco!”
 

Let 3 s pečenim pujsom, deljenjem kondomov, stand upom in Cosmo Daivat napovedali AntiValentinovo 2019
Super-pianistka Eva Švent Zadel se bo 9. 3. prvič predstavila kot rockerica
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm