NWOBHM

O sceni, ki je v osemdesetih v marsičem za vedno zaznamovala metal.

Prihajajo Železne stopinje, celovečerni film o slovenskem heavy metalu osemdesetih let prejšnjega stoletja. NWOBHM je pustil velikanski pečat tudi na naših tleh in zelo vplival na dogajanja, ki bodo predstavljena v filmu.

Na strani Kiosk HmHm pa prihaja recenzija novih albumov nekaterih britanskih junakov tistega časa. Zato nekaj besed o tem, kaj je NWOBHM.

NWOBHM (New wave of British heavy metal) je izraz, s katerim je v majski izdaji odlične revije Sounds (takšne danes lahko le sanjamo, op.) leta 1979 opisal novi val britanskih heavy metal skupin, ki so povampirile in sfrizirale tradicijo velikih heavy metal bendov sedemdesetih.

Ti izvajalci so s punku podobnim “naredi sam” pristopom v nekaj letih ustvarili velikanski opus in vrnil heavy metal med mladino, na ulice in v kleti. Glasbeno so na ta val skupin usodno vplivali Judas Priest, Thin Lizzy, UFO in Motörhead. Ti štirje veliki bendi so definirali britanski heavy metal sedemdesetih in so bili še kako aktivni tudi v času scene NWOBHM, ki je odigrala ključno vlogo na začetek delitve heavy metala na številne podzvrsti (thrash, speed, black, death, power in tudi AOR, glam, hair …), ki so začele nastajati sredi osemdesetih in kasneje.

Značilnost za NWOBHM bende je bila brutalna in surova energija, dokončna postavitev kitarskega riffa v ospredje, dramatična in večkratna menjava ritma znotraj ene skladbe in za tiste čase tudi zelo agresivno petje. Najbolj znana in komercialno uspešna benda, ki sta nastala znotraj te scene, sta Iron Maiden in Def Leppard. Predvsem pa je ta scena ustvarila velikanski miselni premik v heavy metalu in deloma tudi v ustvarjanju rock glasbe nasploh.

NWOBHM je razvil tudi svojo modo in ikonografijo, ki sta bili morda celo ključni povezovalni element scene. Nosili so se dolgi lasje. Obvezna jeans ali usnje sta bila okrašena z neti in bullet pasovi. Popularne so postale majice, potiskane z za tiste čase šokantnimi motivi z naslovnic albumov ali nič manj agresivnimi logotipi skupin. Tudi sicer so postala priljubljena potiskana oziroma vzorčasta oblačila, kot na primer tigraste, vzorčaste ali črtaste “pajkice”. Obvezni pa so bili tudi našitki z motivi bendov ali prav takšne priponke.

Večina izmed precej številnih bendov, povezanih s sceno NWOBHM, je prenehala delovati po nekaj letih ali tam do konca osemdesetih, ostali pa so tisto divjo spontano izraznost začeli nadgrajevati ali pa so s podpisom za velike založbe morali postali del bistveno večje mašinerije, ki ima svoje zakonitosti in tok dogodkov, ki je seveda povsem drugačen od nenadnega, brezkompromisnega izbruha, kar je v svojem bistvu bil NWOBHM.

Zlato obdobje NWOBHM-ja bilo od leta 1979, ko so začele množično krožiti še danes slovite kasete z demo posnetki, in tja do leta 1983, ko so nekatera največja imena s scene že postala velike zvezde.

Proti sredini osemdesetih so se na svetovni metal sceni začela uveljavljati nova, še bolj divja imena, kot so Metallica, Slayer, Megadeth, Manowar, Helloween in Antrax. Prav tako je na sceno prihajal novi val ameriških heavy metal skupin. Obojim je bil NWOBHM velik navdih in obe struji sta na nek način že tudi dodobra iztržili pridobitve NWOBHM-ja.

Duh NWOBHM še živi. Kar nekaj skupin iz tistih in tudi kasnejših časov ga ohranja še danes. Mnogim novim bendom pa je prav ta neukročena in nedolžna energija pomagala prebroditi začetne težave.

Za konec še seznam večine najpomembnejših NWOBHM skupin, na katerem je tudi nekaj takšnih, ki sicer niso bile čisto del te scene, bile pa so z njo na nek način tematsko ali vsaj kronološko povezane: Angel Witch, A II Z, Atomkraft, Avenger, Blitzkrieg, Baby Tuckoo, Battleaxe, Black Rose, Bronz, Chateaux, Chevy, Chrome Molly, Cloven Hoof, Damascus, Dedringer, Deep Machine, Def Leppard, Demon, Diamond Head, Di’Anno, Dumpy’s Rusty Nuts, EF Band, Eric Bell Band, Elixir, Ethel The Frog, Fist, Girl, Girlschool, Gogmagog, Grim Reaper, The Handsome Beasts, Haze, Hell, HellsBelles, Hollow Ground, Holocaust, Heavy Pettin’, Iron Maiden, Jaguar, Lionheart, Mama’s Boys, Marseille, McCoy, More, Nicky Moore Band, Nightwing, Nutz, Paralex, Pagan Altar, Pet Hate, Praying Mantis, Persian Risk, Quartz, Raven, Rekuiem, Rock Goddess, Rogue Male, Sacrilege, Salem, Samson, Saracen, Satan, Savage, Saxon, Sledgehammer, Spider, Stampede, Starfighters, Stratus, Sweet Savage, Tank, Terraplane, Thunderstick, Tobruk, Tokyo Blade, Tredegar, Trespass, Tygers Of Pan Tang, Tytan, Urchin, Venom, Vardis, White Spirit, Wild Horses, Witchfinder General, Witchfynde, Wrathchild
 

Tri skladbe Bruno Mičetić Tria izbrane za film
Big Sean - I Decided. (2017)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm