Pobuda za obnovitev festivala Rock in Izola

ki ga po tem, kako velike zvezde je gostil, še do danes ni presegel noben naš festival.

Z obalnega konca prihaja zanimiva pobuda za obnovitev festivala Rock In Izola.

Svoje čase je bil to imeniten glasbeni dogodek, ki se je odvijal na izolskem stadionu. Kljub temu, da so organizatorji pripeljali takšne zvezdnike in pomembne glasbenike, kot so Iggy Pop (1994), Deep Purple (1996 IN 2004), Nek (1998), Iron Maiden (2000) in Status Quo, Cheap Trick in Requiem (2004), festival v širšem slovenskem kulturnem prostoru ni dobil pozornosti in veljave, ki bi si jo zaslužil.

Razlogov za to je kar nekaj. Glavni je bil zagotovo slab odnos med centrom in provinco. Rezultat tega je bila nevoščljivost, medijska nezainteresiranost in nekolegialnost znotraj same stroke. Drugače si namreč ne gre razlagati dejstva, da so Deep Purple pol leta pred svojim drugim nastopom v Izoli “nabutali” Halo Tivoli in to brez Status Quo, Cheap Trick in Requiem, ter za ljubljanski koncet prodali verjetno več vstopnic, kot za koncert v Izoli. Še bolj nerazumljiv je primer Iron Madien. Heavy metal giganti so prodali približno enako število vstopnic za ljubljanski koncert z “nadomestnim” pevcem Blazeom Bayleyjem, kot pa za izolski nastop, na katerega so (prvič) prišli v povsod drugod po svetu težko pričakovani, spektakularni in še danes nepremagljivi zasedbi, v katero sta se takrat vrnila pevec Bruce Dickinson in kitarist Adrian Smith.

Prav posebna zgodba je zadnji festival leta 2004, ki je bil vsaj za obiskovalce izjemno dobro organiziran. Celo pravi expresso so stregli. Nastopih vseh štirih so bili izjemni. Celo Requiem, ki so jim tuji tour menedžerji sredi tonske vaje povedali, da je to v bistvu že njihov nastop, so bili sijajni.

Vsekakor bi bil tovrstni festival z izvajalci na takšni ravni dobrodošla popestritev za vso Slovenijo. Da o njegovem pomenu za Obalo, ki se na področju popularne kulturne še vedno bori za prepoznavnost in svoje mesto, niti ne govorimo.

Foto-utrinki (tudi še nikoli prej objavljeni) s festivala Rock in Izola 2004.

Tiskovna konferenca v Ljubljani. Z leve proti desni: zdaj že pokojni direktor produkcije koncerta Gerald Stevens. Roby Gschladt, projektna menedžerka takrat velike koncertne agencije Artist Marketing. Leta 2005 preminuli voditelj konference Aleš Varoga, sicer legendarni športni komentator in morda celo naš najboljši športni komentatorski glas ever! Njegov glas in slog slišite tudi v skladbi ZZ Top skupine Leteči potepuhi. Jure Pezdirc, prvi in dolgoletni direktor družbe Eventim, zdaj v Petrol d.d.. Ilija Jovanović, idejni avtor festivala in vodja organizatorjev Rock in Izola 2004.

Requiem

Velemojster Don Airey (Deep Purple, Colosseum II, Rainbow , Ozzy Osbourne, Gary Moore, Divlje jagode, Michael Schenker Group …) koncertira v lobiju hotela Bernardin.

Status Quo dream team: pokojni Rick Parfitt in Francis Rossi.

Kitarist Cheap Trick Rick Nielsen s svojim petvratnim kitarskim monstrumom.

Deep Purple

Ian Paice (Deep Purple)

Bosi Ian Gillan

Foto: Hemingwey
 

Veliki koncert Bogunov, verjetno najsvetlejšega neodkritega bisera SLO / post-YU scene
Po desetletju prva nova skladba Guns N' Roses
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm