Original Disco Party

O edinstveni zabavi in kaj je izvorni disco.

Original Disco Party obuja izvorno energijo, vibracijo, zvok in ritem disco glasbe. Disco, hipnotična mešanica funka, ritmičnega soula, popa in izrazito plesne ambicije, ki je nastala v prvi polovici sedemdesetih, je prinesel nove vzorce druženja, obnašanja, plesanja, zapeljevanja in dojemanja življenja nasploh. Disco je bil in ostaja svojevrsten pobeg, užitek, zabava, a tudi drža, čeravno so slednjemu mnogi oporekali.

Pričarati delček te magije, je glavni namen Original Disco Party. Tu ni govora samo o glasbi, ampak tudi o načinu druženja, ki je vključevalo številne svoboščine, izmed katerih so danes nekatere tudi že povsem pozabljene. Morda si bo kakšno potrebno celo ponovno izboriti.

Ja, prav ste razumeli, super znani disco klasiki, veliki hiti, neodkriti disco biseri, Orto-dance spodbujevalniki, eksotika in še kaj so na Original Disco Party miksani z roko, brez sodobnih beat in tempo sync pripomočkov, sekvencerjev itd. Vnaprej pripravljenega seznama ni. Skladbe so izbrane po trenutnem navdihu in vzdušju primerno. To vključuje tudi situacije, ko se bosta kakšni skladbi prelili tako, kot ne bi bilo treba.

Prav ste razumeli tudi, da velja plesati v paru, naročiti glasbeno željo, in da veljajo tudi počasne skladbe. Velja tudi priti z velikanskimi očali, v nenormalno visokih petah, hlačah na metrski zvonec, srebrnih oblačilih in drugih disco dodatkih. Velja tudi naročiti gosti sok s smetano (običajno marelični, op.), ali se “samo” družiti, širiti dobro energijo, firbcati in uživati.

O discu še zdaj vlada precej zmotno mnenje, da je to umetna glasba. Z izjemo nekaj velikih elektronskih disco pionirjev, ki na Original Disco Party tudi niso spregledani, je velika večina izvornega disca zares odigranega in to pretežno s strani vrhunskih glasbenikov. Original Disco Party neguje ta naravni ritem, brez technaž in štancanja. To je ritem, ki po vseh desetletjih ostaja pravi izziv za plesalce! To je ritem, ki je premamil tudi številne največje rock, pop, punk, alternative in še kakšne zvezdnike, da so se preizkusili tudi v discu in prispevali kar nekaj skladb v zakladnico te glasbe.

Pravi disco je trajal vsega nekaj let. V ZDA so ga na njegovem vrhuncu dobesedno izbrisali v enem samem dnevu. Julija leta 1979 so v bizarni akciji Disco Demolition Night med dvema baseball tekmama v Chicagu razstrelili disco plošče, za katere so obiskovalcem plačali, da so jih prinesli. Dejanje, ki je v hipu dobilo številne posnemovalce po vsej državi, je postalo eden najhujših z glasbo povezanih rasističnih izpadov v povojnih ZDA, po svetu pa eden medijsko bolj zamolčanih dogodkov.

A disco je že postal svetovni fenomen. Iz centrov, kot so München, Pariz (še vedno tudi) New York, pa tudi Lagos v Nigerji in Gana v Afriki, so prihajale čudovite zelo raznolike stvaritve. Svoje so prispevali tudi posamični izvajalci številnih drugih držav. Tudi v Sloveniji imamo dve tri avtentične antologijske disco skladbe. Vse to tvori neprecenljivo zapuščino, ki še dandanašnji zveni sijajno.

Preverite na katerem izmed dogodkov Original Disco Party!
 
© & mix
DJ Hemingwey

info: kioskhmhm@gmail.com
 

Mozirski unikatni rockerji Up N' downs imajo nov album
Celoten opus legendarnih reških punk novovalovcev Paraf prvič na enem mestu
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm