Panikk – Discarded Existence (2017)

TIP: Zdaj so divji Ljubljančani dokončno postali svetovna thrash velesila.

Panikk so odlična, relativno mlada ljubljanska thrash metal zasedba. Bend je predstavnik stare, lahko bi ji rekli že kar klasične šole thrash metala. Slogovno je blizu sloviti Bay Area sceni in tudi ostalimi ameriškimi thrash prvoborcem, ima pa tudi nekaj razposajenosti, grobosti in nemirnosti prvega vala evropskih thrash mesarjev.

Panikk so navdušili z izvrstnim prvencem Unbearable Conditions (2014) in EP-jem Pass The Time (2015). Na obeh izdelkih, ki so ju izdali pri španski založbi Xtreem Music, so pokazali izjemno žanrsko osredotočenost, odločen pristop in pri nas redko slišano izvedbeno spretnost.

Na svojem najnovejšem albumu Discarded Existence pa so šli vsaj še nekaj stopenj višje. Nove skladbe so izpili do zadnje podrobnosti. Treba je vedeti, da je pravi thrash, še posebej tisti stare šole, slogovno skoraj povsem definiran in tozadevno praktično vakuumsko zapakiran. Podobno kot pri umetnostnem drsanju, tudi v tem žanru tisti bistven presežek naredijo izvedba, umetniški vtis in seveda kakšne so same skladbe, ob katerih se predstavljaš. V vseh teh prvinah si Panikk na novem albumu zaslužijo čisto desetko.

Skladbe na Discarded Existence so zapeljive, poslušljive, udarne in tudi ravno prav razgibane. Imajo čiste linije in močne refrene, ki si jih zlahka zapomniš. Glasbeno so izvrstno izpeljane. Ritem teče v peklenskem tempu, riffi pa rušijo. Idejno pa je bend aktualen in kritičen.

Panikk imajo vse, za divjo akcijo vedno pripravljeno ritem sekcijo, navita kitarista in pevca, ki zveni potentno, čeprav nikoli ne zatuli in se na drugi strani tudi nikoli ne spusti v kakšne bolj “heavy metal sentimente”. Panikk imajo izbrušen zvok, neusahljivo energijo in pravo dinamiko. Niso najhitrejši bend na svetu, so pa nevarno hitri, tehnično brezhibni in vseskozi do skrajnosti intenzivni.

Discarded Existence je tudi v svetovnem merilu prvorazredni thrash metal album. Bend na njem kaže, da se lahko kosa z vsakim svetovnim predstavnikom zdaj ponovno vse bolj aktualnega novega vala (old school) thrash metala. Od Panikk lahko ob srečnem razpletu okoliščin, njihovemu dosedanjemu pristopu, načinu dela in razmišljanju pričakujemo še marsikaj. Discarded Existence, ki ga nikakor ne smete preslišati, saj je eden najboljših thrash albumov, ki so bili kdajkoli narejeni pri nas, pa zna postati njihov prelomni izdelek.
 

Nova doza visokooktanskega rock 'n' rolla benda Gromofon
Slovenski YU retro novovalovci Je Boime ta petek v Ljubljani
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm