Celoten opus legendarnih reških punk novovalovcev Paraf prvič na enem mestu

Zbirka štirih CD-jev z naslovom Sabrana djela 1976 – 1987 izide sredi februarja.

Založba Dallas Recors je pripravila posebni box legendarnega reškega benda Paraf, ki bo vseboval remastre vseh treh njihovih albumov A dan je tako lijepo počeo (1980), Izleti (1981) in Zastave (1984), še nikoli objavljeni koncertni album Paraf Live iz obdobja 1985/86 in še veliko drugih, demo, koncertnih, studijskih in neobjavljenih posnetkov. V paketu štirih CD-jev je tudi knjižica, ki ima 72 strani, in še nekatere druge dobrote. Sabrana djela 1976 – 1987 lahko po promocijski ceni 20€ naročite na strani trgovine Dallas Shop. V redni prodaji bo box štiri evre dražji.

Valter Kocijančić (na sredini) Foto Feri Rumić

Paraf so eden najpomembnejših bendov nekdanje YU alter scene. Sredi sedemdesetih jih je ustanovil Valter Kocijančić, kontroverzni kerativec, zagrizen punker in prepričan anarhist, ki še zdaj, kljub temu da je danes učitelj v osnovni šoli, ne govori angleško. Za punk je izvedel preko fotografij v tujih revijah, ki jih je njegov oče raznašal turistom. Paraf so imeli prvi koncert 31. decembra 1976, le mesec po tem, ko so Sex Pistols izdali prvi single Anarchy in the UK, s katerim se za vedno spremenili tok razvoja glasbe.

Foto: Dražen Kalenić

Paraf so bili sestavni del slovenske punk scene. Prve posnetke in prvi album A dan je tako lijepo počeo so posneli v legendarnem ljubljanskem studiu Akademik. Producenta sta bila Goran Lisica – Fox in Igor Vidmar. Singel in album sta izšla pri naši ZKP, takrat RTV Ljubljana. Bend je redno nastopal in polnil dvorane v Sloveniji, od koder je na nek način uvažali punk še k našim sosedom.

Kakšno držo so imeli in kako posebni so bili Paraf, najbolj nazorno pokaže nadaljevanje njihove zgodbe. Kocijančić je še pred promocijo, takoj po izidu albuma zapustil bend, rekoč: “Povedal sem vse, kar sem imel za povedati!” In Paraf so imeli reči. V marsikateri temi so bili naravnost vizionarski. Govorili so o še danes perečih temah, kot sta policijsko nasilje (njihov je sloviti stih “Nijedne nema bolje od naše policije”, op.) in potrošništvo. V skladbi Visokotiražni so z refrenom “visoka tiraža, negibna množiča, visoka tiraža, poslušna smo množica” napovedali prevlado rumenega tiska, poveličevanje slavnih osebnosti in zdajšnjo prevlado celebrity (ne)kulture. Kasneje so opozarjali tudi na problematiko naše nekdanje države, ki se nazadnje končala zelo tragično.

Foto: Goran Nemarnik Gus

Kljub odhodu glavnega avtorja, pevca in kitarista in še nekaterim drugim kadrovskim spremembam so Paraf relativno zlahka nadaljevali. Predstavili so se v novi formaciji z atraktivno pevko pomenljivega imena Vim Cola. Punk nažiganje pa so nadgradil s prefinjenim novim valom.

Paraf so s svojo kritičnostjo, odbitostjo in nepopustljivostjo botrovali nastanku danes slovite reške oziroma RI rock scene, in ustvarili (predvsem mentalne in kreativne) pogoje kasnejšim in današnjim tamkajšnjim velikanom, kot so bili oziroma so: Termiti, Laufer, Grč, Xenia, Denis & Denis, Urban & 4, Let 3 …
 

Original Disco Party
Maja Keuc je javno razkrila, kdo ji ni plačal za nastop
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm