Parliament – Medicaid Fraud Dogg (2018)

TIP: Kozmično zlitje preteklosti in sedanjosti, ki ga po 38 letih premora ni nihče pričakoval.

Če je bil James Brown boter, potem je George Clinton nedvomno kralj funka. In to verjetno največji, kar jih je kdajkoli bilo, z vsem spoštovanjem do velikanov, kot sta Sly Stone in Prince. Clinton je v poznih šestdesetih in skozi vsa sedemdeseta je s Parliament in Funkadelic, za današnje čase precej bizarno organiziranima bendoma oziroma kar kolektivoma, naredil nekaj velikanskih glasbenih revolucij, katere razsežnosti in pomen odkrivajo še današnje generacije. Ne samo da je Clinton postavil postulate modernega funka in predvsem s Funkadelic tudi njegovo bolj rockersko in crossover različico, naredil, izumil in napovedal je še kopico drugih zadev. Bil je predhodnik vokalnega R&B-ja, kot ga pojmujemo danes, bil je velik zagovornik še danes zelo pomembnega križanja žanrov, bil je tudi eden glavnih vplivov na nastanek disco glasbe in nenazadnje, v skladbah je govoril leta pred tem, ko je to početje dobilo ime rap. Njegova za tiste čase velikokrat čudaška stališča pa so bila zelo blizu temu, kar je nekaj let kasneje postalo hip-hop kultura. Clinton se je s svojimi stvaritvami dotaknil praktično vsega, kar krasi kulturo temnopolte popularne glasbe, zelo cenjen pa je tudi onstran tega miljeja. Zaradi eksperimentiranja s takrat še “totalno” analognimi sintetizatorji, vpletanja znanstvene fantastike, kozmično psihedeličnih vizij P-funka, kot je imenoval svoj slog, velja tudi za enega največjih inovatorjev na področju elektronske glasbe.

In zdaj je George Clinton, ki od leta 1981 deluje pod svojim imenom, na veliko presenečenje vseh obudil znamko Parliament in po 38 letih izdal prvi novi album. Medicaid Fraud Dogg seveda ne bo pustil tako daljnosežnih posledic, kot njegovi predhodniki. Časi ter vloga in dojemanje glasbe so se zelo spremenili, pa tudi oživljeni Parliament ni več kolektiv izjemnih in številnih glasbenih osebnosti. Clinton, ki ima 77 let in za prihodnje leto napoveduje upokojitev, je tokrat večino skladb napisal s svojim sinom.

Kljub temu pa je Medicaid Fraud Dogg izjemen album, ne samo zaradi dolžine (uro in tri četrt, op.) ampak predvsem zaradi vsebine. Clinton ne zlorablja svoje slavne preteklosti. Podobno, kot je to storil pred štirimi leti, ko je oživil Funkadelic, tudi tokrat niti namigniti noče na svoje dosežke ali jih “še enkrat predstaviti”. Medicaid Fraud Dogg je album 100% iz leta 2018. Ima pa tudi veliko tistih danes izgubljenih odlik preteklosti, kot so zdrava razumskost, jasna, kritična nota ali na drugi strani magičnost in izrazna iskrenost nasploh. Sicer pa je Clinton “tu”, govori o odvisnosti, ki jo povzroča agresivnost medicinskih korporacij, o vse večjem policijskem nasilju, opozarja na odvisnosti od družabnih omrežij … Vsekakor pa ne jemlje glasbe zgolj kot zabavo, ampak kot orožje, s katerim se boriš do konca. Tudi to je videnje, ki še kako manjka zdajšnjim generacijam.

Tudi glasbeno ima Medicaid Fraud Dogg povsem sodobno, na trenutke kar moderno trendy vibracijo. Clinton križna najmodernejši R&B, rap in celo pravoverni trap s prodornimi P-funk improvizacijami, odlomljenim freesyleom, prefinjenimi in zelo intenzivnimi funk beati, kozmičnim soulom, odbito discoidnostjo in tudi s skoraj jazzovsko prostimi formami. Zanimivo je, kako drugače in z veliko več duše zvenita predvsem trap in rap, ko ju dobi v roke mojster starega kova, kot je Clinton.

Medicaid Fraud Dogg je nevsakdanje in presenetljivo uspešno srečanje neke davne preteklosti, njene vsebine, topline, drznosti, občutka z današnjim časom, njegovim bliščem, spektakularnostjo in nagnjenostjo k površinskosti. Clinton praznine današnjega glasbenega utripa ne obsoja, ampak ga potrpežljivo in z veliko mero elegance in v vznemirljivem beatu polni z vsebino, ki je nikakor ne gre preslišati.
 

Top 15 DJ-jev, ki so 2018 zaslužili največ
Novi album Whitesnake že v prvih mesecih prihodnjega leta
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm