Peter Lovšin je na press konferenci predstavil Območje medveda

Legendarni roker o novem albumu, dokumentarcu in velikem koncertu v Cankarjevem domu.

Včerajšnja novinarska konferenca ob izidu novega albuma Petra Lovšina je potekala na Gradu Kodeljevo, kjer je njegov bend Pankrti nekoč imel tudi vaje za koncerte. Tokrat pa je Peter Lovšin v družbi glasbenih gostov – Big Foot Mame, Pankrtov, Prismojenih profesorjev bluesa, Španskih borcev in Mateja Mršnika – predstavil projekt Območje medveda.

Gre za sklop treh projektov. Prvi je jubilejni deseti studijski album, ki ga je izdal pred tremi dnevi. Drugi je je koncert ob 40. obletnici njegove kariere, ki bo 27. marca v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Tretji projekt pa je celovečerni dokumentarni film.

Glavna točka novinarske konference je bil izid novega albuma z naslovom Območje medveda, za katerega Lovšin pravi, da je blago utopičen. “Snemanje je bilo zelo netipično zame. Prvič, smo snemali v Ljubljani, drugič, snemali smo brez žensk v studiu, če izvzamem snemanje ženskih vokalov. Vladalo je delovno, skoraj samostansko vzdušje. Po drugi strani pa smo se med seboj vsi motivirali, tako da mi kljub zimi v Ljubljani ni bilo dolgcajt,” je o albumu povedal Lovšin.

K snemanju albuma je Peter povabil tudi člane skupine Prismojeni profesorji bluesa. “Prismojenci imamo svoj način snemanja, in ko je Peter prišel na vajo, nas je s svojo pozitivo takoj prepričal, da smo v roku pol ure imeli narejeno pesem. Čez tri dni smo začeli snemati. Petkrat smo odigrali, posneli in nato je Peter čez pesem dal slovensko besedilo. To je bila naša prva slovenska pesem in še zato je poskrbel Peter. Hvala, ker si to naredil namesto nas”, je povedal član skupine Miha Ribarić, ki je še dodal, da se njegova babica prej ni posebej zanimala za njihovo glasbo, zdaj kodo igrali s Perotom, pa bi rada prišla na koncert.

Eden izmed gostov je bil tudi Matej Mršnik, ki je na albumu igral kitare. “Snemanje albuma je bil zame prav poseben dogodek. S Petrom se poznava že 20 let. Ko smo se kot predskupina vozili skupaj v kombiju, je Peter vedno spal na prvem sedežu z nogami na armaturi in s klobukom preko oči. Ko pa je debata prešla na kaj zanimivega, se je vedno oglasil. In tako je bilo tudi na snemanju albuma. Ko je bila kakšna debata, je vedno vskočil v pogovor, drugače pa je dremal v sosednji sobi.”

Po 20 letih so se Lovšinu pri ustvarjanju albuma pridružili Big Foot Mama, s katerimi je posnel singel Ti lahko. “Odločitev za sodelovanje s Petrom je bila povsem logično posledična, saj je bil on tisti, ki nam je dal prvo možnost za nastopanje. Na nek način je bil je vedno naš duhovni vodja. Zaradi tega smo ga vedno klicali oče, potrdi nas v grehu.” je povedal bobnar Big Foot Mama Jože Habula.

Po 30 letih so se s studiem ponovno srečali Pankrti in za album Območje medveda posneli singel To ni več Slovenija, ki med drugim napoveduje tudi njihov veliki koncert, ki bo 20. oktobra v Areni Stožice. Po besedah Borisa Krambergerja so bili nad klicem Petra pred dvema mesecema zelo presenečeni, ampak so z veseljem raziskovali območje medveda.

Naslednja postojanka v Območju medveda bo veliki koncert v Cankarjevem domu, ki bo 27. marca 2017. In zakaj ravno Cankarjev dom? “Najbrž ne bi še tja, če ne bi tam plesal in užival ob koncertu, ki ga je tam imel Bo Diddley, ali pa ob koncertih kubanskih veseljakov. Ljudje si lahko tudi v Cankarju naredijo plesišče. Zdaj je to že dvorana s pravo patino, ne samo rezervat klasične kulture,” odgovori Peter Lovšin.

Na velikem koncertu v Cankarjevem domu, za katerega je Lovšin skrbno pripravil repertoar in nanj povabil nekaj imenitnih gostov, bo potekalo tudi snemanje za dokumentarni film.
 

Hamo & Tribute 2 Love - 3P (2017)
Rina K zdaj v beatu reggaetona
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm