Pitbull – Climate Change (2017)

TIP: Nonstop ples in žur d.o.o..

Raper Pitbull je eden najpomembnejših predstavnikov plesnega komercialnega hip hopa in eden glavnih “krivcev”, da so “Miami style” zabave postale svetovni fenomen. Sredi prejšnjega desetletja je na sceno udaril z vročo mešanico karibskih ritmov, energičnega dance popa in rapa z juga ZDA in kmalu je postal svetovna zvezda. Izdal je kopico zelo uspešnih albumov in neposredno ali posredno (kot gost, op.) nanizal pravo serijo uspešnic.

Podobno kot je to storil na svojih ploščah Global Warming in Globalization Pitbull tudi svoj najnovejši, deseti album Climate Change naslavlja po enem najbolj perečih družbeno političnih problemov. Po vsebini pa z njim nima nobene povezave, razen morda te, da je mogoče mislil spremembo klime pri njem samem. Climate Change se namreč nekoliko razlikuje od njegovih predhodnikov, na katerih je bil Pitbull tisti, ki je predstavljal nove beate. Tokrat pa se je raper ozrl po beatih, ki so jih prinesli na sceno drugi. Svoje nove skladbe je ponekod bolj, drugod manj zavil v vse popularnejši komercialni house oziroma njegove podzvrsti, kot so tropical house, hip house in tudi nu disco. Zelo blago se je lotil tudi trapa. Ohranil pa je tudi nekaj dance popa, popa in komercialnega rapa.

Vse drugo ostaja nespremenjeno. Pitbull si je tudi tokrat za kar nekaj skladb izposodil koščke uspešnic drugih izvajalcev, kot so Pat Benatar (Love Is A Battlefield), REO Speedwagon (Take It on the Run), The Rolling Stones (I’m Free) in Sacha (Dat Sexy Body). Refrene pa so mu z izjemo ene skladbe odpeli drugi izvajalci, in to ne kdorkoli, ampak veliki zvezniki, kot so: Enrique Iglesias, Flo Rida, Jennifer Lopez, Jason Derulo, Kiesza, Robin Thicke, Ty Dolla $ign, Flo Rida, LunchMoney Lewis, Stephen Marley, Leona Lewis, R. Kelly, Austin Mahone in Steven A. Clark.

Pitbull še naprej ostaja nepopravljiv “nakladač” in party divjak številka ena. Prav takšne so njegove nove skladbe, polne plesnega ritma in žur vzdušja. Poudariti pa je treba, da so vrhunsko producirane, izjemno dobro zastavljene in vseh pogledih na ravni, ki jo večina tovrstnih izvajalcev lahko le sanja. Vsekakor dandanašnji ne boste našli prav veliko izrazito plesnih in tako komercialnih albumov, ki se jih da z užitkom poslušati v nedogled.
 

Demolition Group nadaljujejo s polno paro
Nova skladba slovenske super-skupine Monolits
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm