Prvi nastop legendarnih Pomaranča po skoraj desetletju

Zaenkrat ni znano, ali bodo ikone SLO metala spet začele delovati, ali smo bili le priče zgodovinskemu off koncertu.

Pomaranča, definitivno najbolj prepoznavna in največja slovenska heavy metal skupina vseh časov, je pred dobrim tednom nastopila na festivalu Metaljot Raspaljot v Laškem. To je bil prvi koncert benda po slabih devetih letih. Na oder so prišli kitarist in mastermind Mijo Popovič, bobnar Franc Teropšič in basist Marko Herak, trije od peterice članov, ki so pred točno štirimi desetletji ustanovili naš najpomembnejši heavy metal bend. Pridružil se jim je še pevec Matic Nareks (sicer frontman verjetno najboljšega slovenskega cover rock benda Cobra Rock Show, op.) ki je pokazal, da tudi mlajši (še) vedo, kako se streže stvari. Pomaranča so blesteli in pokazali, da z leti niso izgubili niti kančka svoje magije in udarnosti. Navdušenje je bilo popolno. Po pričevanjih pa je bilo tudi kar nekaj solz sreče.

Pomaranča so v osemdesetih postavili merila slovenskega heavy metala in to ne samo v glasbenem smislu. Leta 1981 so na koncertu v Križankah obesili lutko punkerja in s tem simbolno pokazali, kaj si mislijo o še dandanašnjem čezmernem poveličevanju slovenske alternativne glasbe in scene. S tem so hkrati tudi pokazali, kaj pomeni pokončna rock drža. Da jo še vedno imajo, se je še kako videlo tudi v Laškem.

Pomaranča so tudi prvi in še do danes eden redkih slovenskih metal bendov, ki je znan tudi v tujini.

Izdali so štiri studijske albume (Peklenska Pomaranča (1981), Madbringer (1983), Orange III (1985) in Takoj se dava dol (1995)) in kompilaciji Nekaj peklenskih in Rarities and Outtakes.

Zaenkrat še ni znano, ali mislijo Pomaranča po 25 letih spet začeti kontinuirano delovati (in morda izdati nov album, op.), ali pa je bil nastop v Laškem le edinstven koncert velike vrednosti, posebej še z vidika tistega dela naše glasbene zgodovine, ki se ga večina velikih medijev in vplivnežev že desetletja trudi razvrednotiti, prikriti in zamolčati.
 

EDENON - oko v črti 2019
Umrl je utemeljitelj bossa nove João Gilberto
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm