Primal Fear – Apocalypse (2018)

TIP: Bend, ki je vedno v top formi.

Šarm nemških tolovajev Primal Fear je bil od nekdaj v njihovem temeljitem in naravnost strašansko učinkovitem videnju power in heavy metal tradicije. Srž njihove magije nikoli niso bile kakšne drastične radikalne in inovativne rešitve ali iskanje česa zares novega, ampak bolj nekakšna redko videna osredotočenost, motivacija, strahovita izvedba in neprestano piljenje in izboljševanje tistih najbolj železnih in zakoreninjenih postulatov in pravil klasične metal godbe. Včasih se celo zazdi, da bend načrtno ne raziskuje in da le tu in tam doda ščepec inovativnega, vendar nikoli toliko, da bi kakorkoli omajali svoj monolitno klasičen napad. Tiste malo bolj raziskujoče skladbe, ki so zelo zanimive, pa na zadnjih albumih objavijo kot dodatke na luksuznih izdajah.

Najnovejši album Apocalypse, ki je že njihov dvanajsti, je v smislu krepitve njihove silovitosti in temeljitosti še en korak naprej in v pravo smer. Primal Fear na njem preprosto zvenijo sijajno. Imajo izvrstno napisane skladbe, so hudičevo melodični, imajo težo, ubijalsko kompaktnost, izvrstne riffe, pravo ritmiko in seveda nenadkriljivega pevca Ralfa Scheepersa, ki tokrat zveni fenomenalno, kot bi mu bil to prvi in hkrati edini album v življenju.

Za razliko od podobno zastavljenega predhodnika Rulebreaker je Apocalypse morda kanček bolj neposreden in z malo manj tistih bombastičnih tekstur. Tokrat je vsak instrument še bolj ločen in celotna zvočna slika je zato morda še malce bolj udarna.

Naravnost neverjetno je, kako lahko Primal Fear na tolikih albumih vzdržujejo tako vrhunsko formo, ne glede na to, ali igrajo naviti power metal, pravoverni heavy metal, balade, modernejše ali rahlo simfonično obarvane epske rušilce. Tista njihova enkratna intenzivnost je vedno tu. Na Apocalypse še posebej.

Vsekakor je album najboljša mogoča napoved za njihov bližajoči se ljubljanski koncert 21. oktobra @ Kino Šiška. Treba je namreč vedeti, da jih ni prav veliko, ki se lahko v živo kosajo s Primal Fear.

Preberite še:
Recenzija albuma: Primal Fear – Rulebreaker (2016)

 

Umrla je Aretha Franklin, ena najboljših pevk vseh časov
Po lanskem rekordu Magnifico tudi letos za božič v Stožicah
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm