Primal Fear – Rulebreaker (2016)

TIP: Do skrajnosti nažgana heavy metal tradicija.

Primal-Fear-Rulebreaker-(2016)

Ralf Scheepers in Mat Sinner, dve legendi nemškega in evropskega heavy metala, sta leta 1997 ustanovila Primal Fear. Že po dveh albumih je postalo jasno, da bo bend na najbolj trdovraten in ultra-energičen način v današnji čas ponesel tisti najbolj bridki, udaren in funkcionalen klasični heavy metal, katerega bistvo so kompaktni riffi, poguben ritem, zapomljiva melodija in eksploziven solo – vse to brez hude filozofije in naravnost v glavo! Konec devetdesetih je bil za bend zelo ugoden, saj je bila takrat večina njihovih največjih vzornikov na najnižji točki. Predvsem to velja za Judas Priest in Accept, katerima Primal Fear največ dolgujejo za svojo neposrednost, temeljitost in neverjetno funkcionalnost.

Skoraj dve desetletji kasneje se ni kaj dosti spremenilo. Primal Fear tudi na svojem enajstem albumu neomajno stojijo na branikih tradicije klasičnega heavy metala. Razlika je le v tem, da so zdaj eden najboljših heavy metal bendov, kot tudi, da so zdaj v svojem početju še za nekaj odtenkov boljši, bolj učinkoviti, dorečeni in intenzivni. Scheepers tako že tretje desetletje ostaja eden najboljših heavy metal pevcev, nekaj podobnega velja za Sinnerja na področju skladanja in produkcije.

Rulebreaker je do potankosti izpiljen in virtuozno izveden album brez ene same napakice. Vse odlike benda so tudi tokrat izpostavljene do maksimuma. Če že iščemo razlike, je Rulebreaker od izvrstnega predhodnika Delivering The Black zvočno nekoliko svetlejši. Tokrat je bend še bolj poudaril melodijo v samih skladbah, skoraj povsem pa je izpustil tiste ritmično bolj divje speed / power izlete. Na albumu je ponovno ena več kot desetminutna, rahlo prog navdahnjena skladba in za malo presenečenje tudi ena malce rock ’n’ rollarska zabijanka. Ampak, kot že rečeno, to so podrobnosti, Rulebreaker je v celoti totalni in kljub tradicionalni zasnovi zelo moderno zveneč heavy metal album, ki ga ne bi smela preslišati prav nobena metalna glava.
 

Rammstein tožijo nemško državo
Alice Cooper 12. junija v Ljubljani
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm