The Pretty Reckless – Who You Selling For (2016)

TIP: Definitivno eden najboljših rock bendov tega trenutka.

the-pretty-reckless-who-you-selling-for-2016

The Pretty Reckless so ena najbolj vznemirljivih novih rock skupin. Osrednja figura te ameriške skupine je super-atraktivna in nadvse talentirana triindvajsetletna pevka, ritemkitaristka in skladateljica, nekdanja manekenka in igralka, Taylor Momsen. Bend je navdušil z umazano, poulično in tudi večkrat tudi zelo izzivalno držo (poiščite ovitek njihovega prejšnjega albuma Going To Hell in vse vam bo jasno, op.), sex, drugs & rock ’n’ roll filozofijo in izjemno žanrsko raznolikostjo. Bend je uspel praktično takoj. Taylor je takrat imela vsega sedemnajst let.

Who You Selling For je že njihov tretji album in je, kot je zdaj že kar tradicija benda, spet nekaj povsem drugačnega. Če je bil prvenec Light Me Up vroča izpeljanka post-grunga in modernega, zelo ameriško zastavljenega hard rocka in njihov drugi album do neke mere njegova trša, bolj navita in slogovno še bolj pestra nadgradnja, je Who You Selling For čisti eksperiment in slogovno precejšen odmik od tega, kar je bend počel v preteklosti. Na to nakazuje tudi motiv na ovitku, ki prikazuje, kako se Taylor trenutno počuti, in je daleč od “ulične” ikonografije, prejšnjih dveh.

The Pretty Reckless se tokrat še bolj in z neko posebno pozornostjo ozirajo v preteklosti, katere zvoke, fraze in prijeme vešče prenašajo v svoj zelo sodoben izraz. V novih skladbah se sliši vse mogoče – posodobljeni hard rock, energičen (post)grunge (od Nirvane do Alice In Chains), moderni kitarski alternative rock, a tudi klasični rock, americana, avtorski rock, folk, močvirski blues, southern rock, psihedela, akustika in celo pravi vroči (mestoma celo “policijski”) funk sedemdesetih. The Pretty Reckless te vzorce ne samo tehnično obvladajo, ampak jih tudi razumejo in čutijo, predvsem pa jih zelo smiselno in učinkovito uporabljajo in dozirajo. Praktično vsaka skladba na nekaj spomni, a še vedno zveni sveže, novo, razburljivo in energično. Taylor Momsen preprosto blesti z izvrstnim petjem, prepričljivostjo in raznolikostjo. Tudi ostali člani benda so izjemni.

Who You Selling For je zelo sodoben rock album, ki pa hkrati zveni brezčasno klasično. The Pretty Reckless neverjetno nevsiljivo in spontano družijo staro z novim, kot da bi bili na sceni že desetletja. Morda najboljši primer tega je odlična southern blues skladba Back To The River, na kateri gostuje Warren Haynes (The Allman Brothers Band, Gov’t Mule).

The Pretty Reckless so definitivno eden najboljših rock bendov tega trenutka. Poleg tega imajo karizmo, kakršne v tem času ne premore prav nobeden izmed njihovih sodobnikov (pa ne samo zaradi pevke, op.). V nekih drugih časih je to več kot le zadostovalo za velikanski uspeh.

Zanimivi so tudi prvi odzivi. Mnogi kritiki, ki tako iščejo drugačnost in brezpogojno zahtevajo inovativnost, ob tem albumu že godrnjajo, da se skupina preveč odmika od “svojega zvoka”, oziroma, še huje, nekateri že razpredajo, kdaj se bo vrnila k svojim začetkom.

The Pretty Reckless postajajo univerzalen in nepredvidljiv rock bend, ki se lahko loti praktično česarkoli. Upati je, da ne bodo popustili, in da bodo tudi njihovi prihodnji izdelki tako posebni, enkratni in odlični, kot je Who You Selling For.
 

Božična skladba, spletni koncert in novi album Bilbi
Odličen avtor in pevec Lean Kozlar Luigi
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm