Umrl je kitarist benda Gillan Bernie Tormé

Bil je tudi član Desperado, Atomic Rooster, GMT, Ozzyjevega benda in plodovit solo izvajalec.

Umrl je odlični irski kitarist Bernie Tormé, ki ga se ga najbolj spomnimo kot člana istoimenskega benda nekdanjega pevca Deep Purple Iana Gillana (1979 – 1981). Njegov super-energični nastop in njegove kitarske veščin smo lahko kar dvakrat slišali in videli tudi v Ljubljani. Prvič 7. decembra 1979, drugič pa 8. junija 1981, le dve tedna preden ga je Gillan 24. junija vrgel iz skupine, ker se ni hotel igrati na playback na nemški različici oddaje Top of the Pops. Naslednji dan ga je zamenjal Janick Gers, zdajšnji član Iron Maiden. Kasneje je Tormé povedal, da je bil tudi zelo bedno plačan, čeprav so Gillan v tistem času prodali večino od 10 milijonov albumov, kolikor danes znaša uradni podatek o prodaji.

Po tragični smrti Randyja Rhoadsa se je na Torméja kot drugo izbiro spomnil Ozzy Osbourne in ga nemudoma povabil v bend. Njuno sodelovanje pa je trajalo le nekaj koncertov. Veliki O ga je prijateljsko odpustil, ker je bilo Torméjevo igranje preveč, prefinjeno, toplo in preveč blues. Vendar mu je Ozzy večno hvaležen, ker je vskočil in mu rešil njegovo prvo zares veliko in zelo pomembno turnejo po ZDA.

Tormé je nato ustanovil svojo skupino, ki je v različnih zasedbah in pod različnimi imeni delovala vse do njegove smrti. Leta 1983 se je za en studijski in en koncertni album pridružil slovitim britanskim prog hard rockerjem Atomic Rooster. V 90-ih je bil član male super-skupine Desperado, ki jo je ustanovil Dee Snider iz Twisted Sister. 1992 je sodeloval tudi s pokojnim kitaristom in basistom Renéjem Bergom (Hanoi Rocks, Herman Brood …). Leta 2006 je z basistom Johnom McCoyem, s soborcem iz časov Gillan, ustanovil Guy McCoy Tormé, bolj znan kar kot GMT. Trio je izdal številne zanimive albume. Imel je tudi benda Electric Gypsies in Torme, v katerih je pel Phil Lewis (L.A. Guns, Girl).

Novembra je Tormé s svojim novim triom izdal dvojni album Shadowland. Na njem gostuje tudi izvrstni klaviaturist Colin Towns (danes cenjeni skladatelj filmske glasbe, op.), s katerim sta se že v Gillan odlično ujela.

Tormé je imel tisto neponovljivo toplino irskih kitaristov, a tudi surovo robatost, ki pa je zvenela sijajno in nadvse prijetno. Snider je zanj večkrat dejal, da niče ne spravi kitare v tak jok, kot Bernie Tormé.
 

Funky DL - Half Jazz Half Amazing (2019)
Umrl je Dick Dale, kralj surf rocka in prototip kitarskega heroja
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm