Umrl je Dick Dale, kralj surf rocka in prototip kitarskega heroja

Bil je prvi kitarski heroj, prvi lastnik 100 wattnega ojačevalca in prvi je združil šport z rock ’n’ rollom.

Dick Dale je eden najvplivnejših in unikatnih kitaristov vseh časov. S svojim nenavadnim, a tudi zelo hitrim igranjem, “narobe” obrnjeno postavitvijo strun in eksperimentiranjem z efekti je že čisto šestdesetih postavil nove mejnike igranja kitare. Bil je tudi eden prvih, ki je načrtno uporabljal efekt odmeva, in izumil je “vlažni eho”. Tovarna Fender, s katero je tesno sodeloval, pa mu je sploh prvemu na svetu naredila 100 wattni kitarski ojačevalec.

Dale je vplival tako na The Beach Boys, največji surf bend in enega največjih bendov sploh, kot tudi na številne kitarske velikane. Posebej Jimi Hendrix in Eddie Van Halen sta ga nenehno navajala za svojega velikega vzornika.

Dale je bil tudi eden prvih, ki je bil zvezda zaradi svojega igranja kitare. Postavil je pravila, kako se obnašati s kitaro na odru in s tem tudi temelje vsem kasnejšim kitarskim herojem.

Dale je bil tudi zagrizen športnik, predvsem ljubitelj surfanja. Tako je združil svojo glasbo z vzdušjem, ki je vladalo na kalifornijskih plažah, in nastal je surf rock. S tem vplival na številna kasnejša združevanja glasbe in športa. Na enak princip dandanašnji funkcionirata recimo skate punk ali zumba reggaeton.

Nasploh je Dale, ki je obvladal nekaj instrumentov, močno vplival na številne glasbene zvrsti. Na njegovo glasbo se sklicujejo tako moderni rockabillyji, kot alternativci, punkerji in metalci.

Najbolj znana Daleova skladba je Miserlou, to je tista slovita pesem, na katero sta v filmu Pulp Fiction plesala Uma Thurman in John Travolta. Miserlou je priredba istoimenske skladbe iz 1927, ki spada med klasike rembetike, ene najbolj radikalnih grških glasbenih smeri. Dale, ki je bil otrok libanonskega očeta in poljsko-beloruske matere, je bil nasploh zelo dovzeten za zelo različne etične glasbene vplive, kar je tudi vplivalo na njegov zares nenavaden in še danes neponovljiv glasbeni izraz.
 

Umrl je kitarist benda Gillan Bernie Tormé
Kultna slovenska rock super-skupina C4 9. maja v Ortu baru
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm