Umrl je Hardy Fox, prvo oko The Residents

Bil je tudi veliki vodja te kultne anonimne avantgardne atrakcije.

The Residents so verjetno največja eksperimentalna avantgardna zasedba vseh časov. Na žalost mnogi vedo za ta ameriški projekt zgolj zaradi tega, ker po skoraj pol stoletja njegovega delovanja, še vedno ni znano, kdo je v njem. Prejšnji teden je umrl Hardy Fox. Star je bil 73 let. Organizacija The Cryptic Corporation, ki nekako skrbi za komunikacijo z zunanjim svetom, je potrdila, da je bil Hardy Fox soustanovitelj The Residents in vrsto let tudi njen glavni avtor. Iz izjave je tudi razbrati, da se je Fox, ki je zaradi slabega zdravja leta 2016 zapustil skupino, predstavljal kot Charles Bobuck. Pod tem imenom je izdal tudi nekaj izvrstnih solo albumov.

V sporočilu so zapisali: “The Cryptic Corporation z veliko žalostjo in obžalovanjem sporoča, da je umrl naš dolgoletni sodelavec Hardy Fox. Podjetje je od 1982 do 2016 z njim kot predsednikom, njegovimi usmeritvami in njegovo sposobnostjo vodenja ogromno pridobilo, njegovo pravo vrednost pa predstavlja njegova dolgoletna povezanosti z The Residents. Kot producent, inženir in pisec je sodeloval pri nastajanju večine materiala skupine. Njegov vpliv na The Residents je neizbrisen. Čeprav ni imel formalne izobrazbe, je bila njegova muzikaličnost edinstvena, prefinjena in ustvarjalna. Bil je blagoslovljen z vitalnim občutkom za estetiko, navdušenim ušesom in s prav posebno ljubeznijo za nesmisel. Njegov nasmejani obraz je bil neusahljiv vir veselja vsem okoli njega. Pogrešali ga bomo.”

The Residents so izdali več kot 60 albumov. Veljajo tudi za pionirje večpredstavnosti. V javnost in na koncerte se še zdaj vedno pridejo v kostumih. Najdlje so glave pokrili z masko očesa, nosili pa so velike cilindre in frake. Ta oprava je postala njihov zaščitni znak.

The Residents družijo lucidne ideje in briljantne koncepte s skoraj vedno skrajno drznimi glasbenimi, pa tudi scenskimi in vizualnimi rešitvami. Imajo Eskimo, enega najboljših ambientalnih albumov vseh časov, in definitivno najboljšega tovrstnega s tako močno zasnovo, idejo in sporočilom. Naredili so imenitno trilogijo velikih ameriških avtorjev, skozi čisto umetniško formo in izjemno glasbo so posredovali nekaj najhujših družbenih in političnih kritik. S svojo založbo Ralph Records pa so zaslužni tudi za eno najlepših založniških zgodb in enega najlepših ustvarjalnih okolij (The Residents, (Yello, Tuxedomoon, Snakefinger, Renaldo and the Loaf, Fred Frith in številni drugi).

Vse njihove velike dosežke je nemogoče strniti v nekaj stavkov.

The Residents so 11. novembra leta 1989 nastopili v ljubljanskem Cankarjevem domu. Ta koncert je še vedno eden najboljših, kar jih je kdajkoli bilo na naših tleh.

Foto: residents.com

Ponovno zbrani Obzidje obujajo magijo soft rocka osemdesetih
Bajaga je sam s kitaro naredil lepo napoved za koncert v Hali Tivoli
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm