19. januarja novi album art godcev Same Babe

Napovedna skladba kaže, da nas čaka še ena eklektično in vrhunsko glasbeno potovanje.

Foto: Janez Pelko

Same Babe so zasedba imenitnih glasbenikov, ki že poldrugo desetletje preseneča in navdušuje z unikatno in sila zanimivo glasbo. Miha Nemanič (vokal, orglice, tamburin, shaker), Marko Voljč (vokal, trobenta, tamburin, šejker), Marko Jelovšek (vokal, kontrabas, kitara), Uroš Buh (vokal, bongosi, bobni, kitara), Matjaž Ugovšek – Ugo (vokal, kitare) in Viki Baba (vokal, kitara, pisec besedil) izhajajo iz zelo različnih glasbenih praks in izkušenj, a prav to je morda najmočnejši povezovalni element zasedbe, ki je do zdaj vedno zvenela zelo ubrano in kompaktno.

Same babe so nedavno izdali napovedni single novega albuma. Pesem z naslovom Pleši, pleši dekle je še ena mala mojstrovina velikega benda, ki se z redko slišano eleganco, a tudi intenzivnostjo sprehaja med žanri, in to do te mere, da je nazadnje tozadevno povsem neulovljiv. Tudi v novi, sicer sila spevni in prijetni skladbi je slišati vse mogoče, ljudsko glasbo, etno, balkan, orient, latino, pop, šanson, popevko, pa kanček rock barvitosti in kant(avtorske) intimnosti, jazz natančnosti in še česa.

Pleši, pleši dekle je posebna tudi zato, ker jo je napisal “zunanji” avtor in koncertni gost skupine Leon Matek, ki je (BTW, op.) pravkar izdal svoj odlični album Srce imaš tako veliko. Matek je sicer pronicljivi kantavtor in nekdanji član izvrstnih Prepozno za krokodile (enega izmed številnih odličnih, z današnje perspektive se zdi, da kar namenoma izločenih slovenskih avtorskih rock bendov osemdesetih) in nič slabšega (v osnovi) akustičnega dueta Juhej in Vuhmepiš.

Same babe so o Pleši, pleši dekle zapisali: “Song govori o minljivosti vsega lepega, s tem pa tudi mladosti in seksapila, ter zato poziva k uživanju trenutka, uživanju priložnosti. Carpe diem!” Mednarodna filmska ekipa je za skladbo posnela barvit, nadrealističen, podobno kot sama skladba, zelo nenavaden in super estetski videospot, v katerem blesti portugalska mimična art fatalka Ana Ferreira de Lima.

Pleši, pleši dekle je napovedna skladba četrtega albuma skupine, katerega naslov bo Vražji bend. Izšel bo 19. januarja. “Album vključuje akustično in elektrificirano muziciranje, avtorske pesmi, uglasbitve nekaterih ’žmohtnih’ pesnikov, ter celo nekatere priredbe, ki so zaradi določenih razlogov pač povezane z zgodovino ’Vražjega benda’,” je o albumu povedal bend.

Na dan izida, torej 19. januarja, bodo Same babe imeli tudi veliki predstavitveni gala-koncert v ljubljanski dvorani Kino Šiška. Na njem se jim bodo pridružili tudi imenitni gosti, ki so tako ali drugače povezani z nastajanjem albuma. Poleg Matka bodo v Šiški s Same babe nastopili še: soul blues jazz diva Maja Predatoria (Cherry Wine – Amy Winehouse Tribute Band), kantavtor, akademski slikar, pedagog in eden največjih slovenskih glasbenih raziskovalcev Andrej Trobnentar (Sedem svetlobnih let, Na lepem prijazni …) ter cenjeni pesnik in dramatik Ervin Fritz.

Preberite še:
Vabilo na 10. obletnico izida prvenca skupine Same Babe
 

Muse - Simulation Theory (2018)
Začela se je prodaja vstopnic po nižji ceni za petkov 0riginal Disco Party
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm