Pop giganti ABBA naslednji v kovačnici San Di Ego

Popularni slovenski rockerji so okovali njihov največji hit Dancing Queen.

Foto: Dare Brenko

San Di Ego so si del svoje popularnosti ustvarili tudi z izjemno dobro premišljenimi in pravoverno rockersko nastrojenimi predelavami uspešnic drugih in žanrsko drugačnih izvajalcev. Po disco klasiku Stayin’ Alive skupine Bee Gees in Touch Me (I Want Your Body), veliki dance uspešnici osemdesetih, ki jo je pela Samantha Fox, priljubljeni slovenski rockerji zdaj predstavljajo svojo verzijo skladbe Dancing Queen, s katero je leta 1976 navdušil švedski kvartet ABBA, ki velja za eno največjih, če ne kar največjo pop skupino vseh časov.

Med vsem predelavami je bila ta skladba za San Di Ego zagotovo največji izziv do zdaj, saj gre za izjemno prefinjeno in večplastno skladbo. ABBA so v njej prvič uporabili takrat prodirajoči disco beat, vendar so ga malce upočasnili, opremili s spektakularnimi, zelo visokimi in ganljivimi vokali, za tiste čase super modernimi sintetizatorji in izjemno bogatim in zahtevnim aranžmajem. Pesem je postala ena prvih modernih dance pop skladb.

San Di Ego so k skladbi pristopili tako kot zmeraj – z veliko rockerske odločnosti. Bogat “simfonično”- klavirski synth aranžma je zamenjala navita, zmetalizirana kitara s čvrstim riffom in dobro “zategnjeno” melodijo, disco beat pa težki rock ritem “na prvo”. Pevec Sergej Škofljanec, ki je še enkrat pokazal, da lahko poje praktično karkoli, pa je sijajno povzel dramatičnost skladbe. S svojo interpretacijo je ohranil pop barvitost izvirnika in novi verziji hkrati dodal pravo rock patino.

ABBA so eden najbolj prodajanih izvajalcev vseh časov. Po tistih zdaj “najbolj uradnih” podatkih naj bi prodali preko 200 milijonov plošč, po nekaterih drugih, nič manj zanesljivih pa kar blizu 500 milijonov. Dancing Queen je verjetno njihov največji hit. Hkrati je tudi edini, s katerim so osvojili prvo mesto ameriške lestvice. V ZDA je še danes redkost, da vrh njihove lestvice singlov osvoji izvajalec, ki ni iz angleško govorečih držav. ABBA so prodali kar tri milijone primerkov singla Dancing Queen.

San Di Ego so za skladbo posneli tudi odličen videospot, v katerem gostuje izvrstna plesalka sodobnega baleta in improviziranega plesa Romana F. iz studia Impress.
 

Umrl je odlični producent Kato Khandwala
Končno knjiga o slovenskem popu in rocku osemdesetih
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm