Saxon – Battering Ram (2015)

TIP: Neustavljivi tudi po skoraj štirih desetletjih.

Saxon_400

Po 38. letih eni najboljših britanskih heavy metalcev predstavljajo svoj 21. album. Saxon se tokrat vračajo k nekoliko svetlejšemu zvoku, ki so ga definirali nekje v poznih osemdesetih, hkrati pa predvsem zvoku kitar dodajajo tudi nekaj tiste modernejše teže, ki je krasila njihove albume v zadnjih dveh desetletjih. Nekaj pa je tudi tistih čistih killerjev, s katerimi so se proslavili v obdobju novega vala britanskega heavy metala. Predvsem pa so Saxon tokrat še bolj izpilili melodije in riffe, kar je za bend, ki deluje toliko let, velik dosežek.

Skratka, bend se ne ustavlja in je še vedno skrajno energičen. Zanimivo je, da so si Saxon tokrat privoščili tudi nekaj raziskovanj, ki pa še vedno nikjer ne omilijo njihove srditosti in intenzivnosti. Predvsem recitacije delujejo izjemno.

Battering Ram je konceptualen album, na katerem skupina govori o grozotah prve svetovne vojne. Takšni albumi znajo biti včasih malo posiljeni in tekstovno vsiljivi, vendar na tej plošči temu ni tako.

Battering Ram je v vseh pogledih odličen album najčistejšega heavy metala. V kakšnih drugih časih bi vsaj štiri skladbe postale klasiki. Danes pa je na žalost stanje takšno, da je bend s štiriinšestdesetletnim pevcem na čelu bolj dorečen, ostrejši, udarnejši in bolj vznemirljiv od večine bendov, katerih članom bi bil pevec Biff lahko dedek.
 

Pet let zasedbe Vasko Atanasovski Trio
Thom Yorke: "YouTube je kot nacistična Nemčija!"
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm