Še več ekspresno kratkih novic

April 2016

EkpresInformator

Umrl je RIHARD KISLIH, eden največjih slovenskih glasbenih poznavalcev. Bil je “oče” glasbenega” programa Radia Študent, na katerem je delal od 1969 do 1973. Nato je bil dolgoletni glasbeni urednik na Valu 202. Njegove oddaje (Top albumov, Pop Rock Selekcija, Od ena do pet, Popularnih 20 in še nekatere) so bile predvsem v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko dostop do (nove) glasbe ni bil niti približno tako preprost kot danes, zelo pomemben vir informacij in mnogokrat edini stik s svetovnimi glasbenimi dogajanji.
 

SELENA GOMEZ je še ena v vrsti glasbenikov, ki so ji zadnji zadnji hip ukinili že dogovorjen koncert na Kitajskem. Čeprav ni bilo nobenega pojasnila, je razlog jasen. Pevka in igralka zelo ceni Dalajlamo, ki ga je srečala pred dvema letoma in ki ji je, kot pravi, spremenil življenje. Iz enakega razloga so v preteklosti kitajske oblasti zadnji trenutek odpovedale koncerte Bon Jovi in Maroon 5. Dalajlama, 80-letni duhovni poglavar Tibetancev v izgnanstvu, se vse življenje bori za osamosvojitev Tibeta od Kitajske.
 

IRON MAIDEN so prvič nastopili na Kitajskem. Koncert v Pekingu na presenečenje mnogih ni bil razprodan. Bend je 26. aprila nastopil še v Šangaju.
 

V osemdesetem letu starosti je umrl odličen soul pevec BILLY PAUL, ki je konec šestdesetih in v sedemdesetih pripomogel k uveljavitvi slovitega filadelfijskega zvoka. Med večne se je zapisal s skladbo Me And Mrs Jones.
 

OVIDIU ANTON, romunski predstavnik za Evrovizijo 2016, ne bo smel nastopiti na letošnjem tekmovanju, ker so Romunijo izključili iz tekmovanja zaradi neplačanih obveznosti evropskemu združenju nacionalnih medijev EBU.
 

Letošnji open air festival LIVE AFTER DEATH, ki bo 1. in 2. julija v Komnu na Krasu, počasi dobiva končno programsko podobo. Zadnji, ki so potrdili udeležbo, so srbski progresivni thrasherji ALITOR in mladi domači thrash / death metal zasedbi BLACK REAPER in MORBID CREATION. Že dlje časa pa so potrjeni METALSTEEL, SHADOW HOST (Rusija), STARE DEVICE (ex-Requiem), ERUPTION, ATER ERA, MIST, CVINGER, ARMAROTH, SKRUN, FROZEN FOREST (Zagreb), MONOX (Reka), KREMATORIUM (Reka), CRIMINAL CAFÉ (Trst) in NAME MEANS NOTHING (Gorica).
 

Menedžer RADIOHEAD je povedal, da bo novi album tega izvrstnega britanskega alternative banda izšel junija. Dejal je še, da je album čista umetnina in “nekaj, kar še živ dan niste slišali”.
 

Kaj je pravi šanson v tretjem tisočletju, je v skladbi Vikend ljubimci nazorno pokazala slovenska super-skupina RADIO MONDO, ki jo sestavljajo sami vrhunski glasbeniki: klaviaturist Urban Grebenšek, kontrabasist Nino De Gleria, tolkalec Blaž Celarec, violinistka Jelena Ždrale in pevec Matej Mijatović. Svoj prvi album pa bo skupina predstavila v okviru festivala Godibodi, ki bo potekal od 1. do 4. junija.
 

BRUCE SPRINGSTEEN je odpovedal koncert v Severni Karolini v znak protesta, ker je ta država sprejela zakon HB2, ki je po njegovem diskriminatoren do transseksualcev in posega v spolno identiteto in spolno usmerjenost posameznika. Veliki rocker se je tako pridružil številnim poslovnežem, športnim podjetjem, vplivnim osebnostim in zvezdnikom, ki v ZDA že dlje časa nasprotujejo temu zakonu.
 

Legendarni kantavtor BOB DYLAN je izdal presenetljivo popevkarski singel Melancholy Mood, s katerim napoveduje svoj že 37. studijski album Fallen Angels, ki bo izšel 2. maja, le štiri dni pred njegovim 75. rojstnim dnem.
 

Popularni godalni duet 2CELLOS je na novem singlu združil Beethownovo 5. simfonijo in klasik LED ZEPPELIN Whole Lotta Love. Zadeva sploh ne zveni slabo.
 

KANYE WEST je postal prvi izvajalec, ki je osvojil prvo mesto ameriške lestvice albumov izključno s plačanimi poslušanji (streamingom). Raper je z albumom The Life Of Pablo objavil februarja samo na platformi Tidal, ki pa ne javlja števila poslušanj in tako na lestvicah ni upoštevana. Prejšnji teden pa je bil album prvič dosegljiv tudi na drugih platformah in je takoj osvojil prvo mesto v ZDA. Albuma v fizični obliki še vedno ni. Izšel pa naj bi kmalu.
 

Pevka KESHA je gladko in na žalost povsem pričakovano izgubila tožbo proti svoji založbi Sony, ki je že prej napovedala, da ji ne more oziroma noče prekiniti pogodbe.
 

Slovenski reggae pop prvaki KINGSTON so s pomočjo prijateljev na svoji Facebook strani izbrali naslov nove skladbe, ki jo bodo izdali v naslednjih tednih. Z Alle Alle! bo skupina zaključila trilogijo vročih poletnih skladb, ki jo je začela z že skoraj ponarodelima Mi delamo galamo in Danes je moj dan.
 

Pevec Steven Tyler, ki se kot solist pripravlja na samostojno turnejo, namiguje, da bi se lahko njegova skupina AEROSMITH prihodnje leto odpravila na poslovilno turnejo.
 

Umrl je MERLE HAGGARD, glasnik delavskega razreda in eden najbolj družbeno kritičnih country izvajalcev sploh.
 

Odlični koroško-štajerski blues rockerji THE STICKY LICKS so posneli atraktiven videospot za skladbo Same Place Same Bar. Idejo zanj so dobili v filmu Martina Scorseseja Mean Streets iz leta 1973. Bend se tudi vrača na koncertne odre in pripravlja material za svoj drugi album.
 

Še več kratkih novic
 

Balladero - Perfect You (2016)
Axl Rose je tudi uradno novi pevec AC/DC
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm