Sevendust – All I See Is War (2018)

TIP: Prvorazredna moderna metalurgija.

Sevendust so odlični ameriških moderni metalurgi, ki že od sredine devetdesetih navdušujejo z odličnimi albumi, veljajo pa tudi za enega najboljših tovrstnih koncertnih bendov. Kljub temu so vedno nekako v drugem planu, pa čeprav žanrsko bolj prepoznavnega in izrazitega benda od njih, zlepa ne boste našli. Kontinuirano dobro delo pa jih je pripeljalo do tega, da so pred nekaj več kot desetletjem skoraj bankrotirali.

All I See Is War, ki je njihov dvanajsti album, je še eno sijajno moderno metalurško delo. Sevendust tudi tokrat z izjemnim občutkom kombinirajo bolj skrajne metal prvine s tistimi klasičnimi in bolj moderne prijeme s tistimi nekoliko starejšimi. Temelj njihovih skladb je vedno zelo moderen, tokrat skoraj po zadnji novo-metalski modi. Poudarki pa so zelo raznoliki in segajo vse od tulečih vložkov, prvoosebnega nu metal besnenja, alternative metal spačenosti, novodobnega riffanja, pa vse do klasične heavy metal razgibanosti in skoraj retro zaprašenega hard rockerskega toplega zvena.

Vseh dvanajst skladb tudi tokrat krasita izjemna spevnost in prefinjen občutek za melodijo, na drugi strani pa tudi (anti)vojni tematika primerna agresivnost in udarnost. Pevec Lajon Witherspoon, katerega odličnost je že vrsto leto povsem spregledana, ponovno blesti. S svojo neverjetno vokalno vsestranskostjo tudi tokrat efektno razbija tisto skoraj robotsko podajanje, ki je značilno in velikokrat skoraj nujno za petje modernega rocka nasploh.

Zvok novega albuma je v celoti precej čistejši. Temu primerno so tudi dosedanje za bend značilne metalurške detonacije in prvinska hard rock surovost potisnjene nekoliko nazaj. Bolj enovit zvok in uravnotežen miks pa niti malo ne zmanjšujeta teže in silovitosti novih skladb.

All I See Is War ponuja vse, kar mora imeti prava nova (ameriška) metalurgija. Sevendust še vedno znajo presenetiti. Vsekakor pa še naprej ostajajo na prvih linijah, kar je v luči tega, da vse več njihovih soborcev prestopa v mehkejše, korporativno-stadionske vrste, še toliko večji dosežek.
 

Avstralski DJ zvezdnik Timmy Trumpet atraktivno zaključil letošnji StellarBeat
Hit ameriških rockerjev Train je kopija skladbe Jana Plestenjaka
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm