Stane Špegel predstavlja odličen chillout projekt Monom

Izvrsten Seacrets je prvi v seriji EP-jev za nemško založbo Plusquam Records.

Monom

Neumorni velenjski glasbeni mag Stane Špegelj pod imenom Monom, pod katerim je začel ustvarjati pred dvema letoma, pripravlja serijo EP-jev za nemško založniško hišo Plusquam Records Labelgroup. Pravkar je izšel prvi EP Seacrets, na katerem so štiri skladbe. Monom na njih demonstrira unikatno videnje chillouta, v katerem ne manjka niti starinskih elektronskih vložkov niti kakšnih trših oziroma bolj energičnih prijemov. Slednje je za glasbo, ki je namenjena predvsem za “relax”, tudi v svetovnem merilu precej redek pojav.

Stane Špegel je eden žanrsko najbolj nenavadnih, vsestranskih in izvirnih slovenskih avtorjev. Od poznih sedemdesetih naprej je ustvarjal v številnih in zelo različnih projektih in skupinah. Začel je v punk bandu Dildo, nadaljeval je kot ustanovni član, kitarist in avtor v zdaj vsem poznanem bendu Šank rock. Kasneje ga je pot zanesla v bolj eksperimentalne vode. Kot basist je sodeloval v odbitem punk funk jazz bandu Untergrunt. Ustanovil je verjetno prvi slovenski tehno band PIN. Po daljši odsotnosti je sredi devetdesetih ustanovil še en zelo unikaten in tudi za svetovna merila nenavaden trio DIG. Kasneje je deloval še v projektih, kot so WORM, BioNet, DopeControl in Mictrotrip, s katerimi je močno zaznamoval slovensko in tudi tujo (predvsem elektronsko) sceno. Leta 2004 je tudi v tujini uspešen Špegel pod imenom HouseMouse objavil album Party Monster, ki je verjetno še danes z naskokom najboljši slovenski house album. Od njegovih večjih glasbenih podvigov velja omeniti izvrsten duet Mictrotrip in album Osnove elektronike, ki je eden redkih naših albumov, ki ga lahko kupite tudi na Amazonu. Špegel kot House Mouse ali Stanislav redno objavlja albume in EP-je. Sodeluje tudi v številnih drugih skupinah projektih, med drugimi tudi s takšnimi, kot so The Stroj, Fuzit, Amfibia, Neurobic in Kissik. Zelo uspešno pa se ukvarja tudi z drugimi oblikami umetnosti.

EP Seacrets lahko kupite in poslušate na strani Betaport in na straneh vseh ostalih vodilnih spletnih ponudnikih glasbe.
 

17. junija novi album Red Hot Chili Peppers
Balladero - Perfect You (2016)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm