Sting – 57th & 9th (2016)

TIP: Prefinjen in prepričljiv tudi v kitarskem pop rocku.

Sting je eden največjih in najuspešnejših glasbenikov vseh časov. S svojim nekdanjim bendom, neponovljivimi The Police, in kot samostojni izvajalec je prodal že več kot 100 milijonov plošč, dobil kar 16 grammyjev in kopico drugih uglednih nagrad in priznanj.

Sting je kot solist počel marsikaj. V osemdesetih je igral vrhunski pop z jazz izvajalci. V devetdesetih je izdal nekaj sila uspešnih in tudi žanrsko zelo zanimivih albumov. Kasneje pa je veliko raziskoval in objavil celo album klasične oziroma renesančne glasbe.

Vse njegove izdelke sta vedno krasili močna avtorska nota in želja po vsaj kančku drugačnosti. To velja tudi za njegov najnovejši album 57th & 9th, ki je hkrati tudi precejšnje presenečenje. Sting se namreč na albumu po neki drugi poti vrača k precej bazičnemu kitarskemu pop rocku.

Na prvi polovici 57th & 9th so bolj hitre, “električne” skladbe blago distorziranega kitarskega zvoka. Drugo polovico pa tvorijo bolj intimne, počasnejše akustične skladbe, na katerih si pevec privošči tudi kakšen izlet malce izven prepoznavnih baladnih pop rock okvirjev. Sting se občasno spomni tudi časov svojega benda in tudi nekaterih trenutkov iz preteklosti svoje samostojne kariere, vendar s tem ne pretirava.

Stingova moč pripovedovanja in interpretacije tudi v teh naravnih in spontanih pop rock okoljih pride do polnega izraza, kot tudi tisti njegov izjemen občutek za prefinjenost. Stingova besedila tudi tokrat nihajo od refleksij na nekatere aktualne (tudi politične) dogodke pa vse do ljubezenske tematike.

Vse skladbe odlikujeta prvinskost in neposrednost. Sting si je namenoma omejil čas za ta album in tako ga je naredil v (samo) treh mesecih. Kot je dejal, je hotel ustvariti nekakšen občutek naglice, dejansko pa je s tem ustvaril spontanost in neposrednost, ki ju na izdelkih zvezd njegovega kova kronično primanjkuje.

Na albumu ni kakšne pretirane uspešnice in to predvsem zato, ker na njem ni kičastih poudarkov ali kakšnih “modnih” zvočnih dodatkov, čeprav je v zelo dobro napisanih skladbah kar veliko nastavkov, ki bi to omogočali. Je pa plošča na vseh največjih glasbenih trgih, z izjemo njegove rodne Anglije, prišla na lestvice med prvih deset, nikjer pa ne čisto na vrh.

57th & 9th je zelo kakovostna in avtorsko prepričljiva pop rock stvaritev. Album ne “udari” takoj, ima pa tisto brezčasno zapeljivost stare šole, ki nima omejenega roka trajanja. Ta občutek, da bo album enako dobro “učinkoval” tudi čez nekaj let, pa v današnjih časih, ko praktično vse zveni zastarelo po sedmih mesecih, sploh ni tako malo.
 

Peter Lovšin bo na dan žena izdal novi album Območje medveda
Punk veterani V.I.S. Carina po 12-ih letih posneli nov album
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm