Stray Train – Blues from Hell (2017)

TIP: Zagotovo ni naključje, da so pekel kmalu po izidu tega albuma ukinili.

Izvrstni prvenec slovenske atrakcije Stray Train Just ’cause You Got The Monkey Off Your Back Doesn’t Mean The Circus Has Left Town je bil ultimativni blues rock tour de force, kot tudi pri nas prej pri nas prej nikoli slišana ustvarjalna drža, ki v vsem vsaj nekajkrat presega raven večine naših glasbenih proizvodov. Tako silovitemu izbruhu čiste rock energije in skoraj fanatični neposrednosti je verjetno botrovalo dejstvo, da je skupina sploh šla ustvarjat album predvsem zato, ker se ji je obetal malo daljši premor pred novo koncertno sezono. Rezultat te spontane geste je bil mednarodno uspešen album, ki mu je sledila velika evropska turneja.

Vsekakor je bilo izhodišče za drugi album bistveno drugačno, odgovornejše in težje. Ampak Stray Train se niso niti za hip zmedli. Na novem albumu s polnim naslovom Blues from Hell – The Legend of the Courageous Five ohranjajo vso tisto prvinsko silovitost in vnetljivost prvenca, hkrati pa ponujajo celo paleto novosti, prijemov in rešitev, ki jih pri njih prej še ni bilo zaslediti. Če je bil prvenec sijajni izbruh, potem je njegovo nadaljevanje pazljivo zasnovan in dobro usmerjen projektil.

Stray Train so na novem albumu pošteno oplemenitili in razširili svoj izraz. Nove skladbe imajo še vedno vso tisto njihovo zdaj že kar značilno blues dikcijo in težo. Tokrat pa vas poleg pregretih in neposrednih kitarsko nastrojenih blues rock izzivov čaka še marsikaj drugega – od tektonskih kitarskih balad, prefinjenega funkoidnega soul rocka, glama, akustike, pa vse do ultra-težke, zadete in nadvse barvite psihedele, potentnega klasičnega rocka in hard rocka, nažganega boogieja, latentne metalurgije in še česa, kar se je dogajalo na relaciji ZDA – zgodnejša sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Nasproti temu zaprašenemu, starinskemu, a vseeno bleščečemu retro polu pa bend postavlja totalno moderno, mestoma naravnost spektakularno produkcijo, prav takšno aranžmajsko postavitev in tudi pošteno dozo sodobnejših rock prijemov.

Blues from Hell – The Legend of the Courageous Five je bistveno bolj kompleksen in večplasten album. Njegova veličina pa je v tem, da Stray Train na njem ohranjajo vso svojo začetno blues nabrušenosti in slo po pregretemu rocku. Nove skladbe so sijajno napisane, virtuozno izvedene, melodične, hitro nalezljive in se za dolgo “prilepijo”, podobno kot najboljši bourbon. Tokrat pa je za odkritje vseh njihovih čarov morda potrebno kakšno poslušanje več, kar je seveda treba razumeti kot čisti kompliment.

Ne samo, da so Stray Train pokazali, da odlični prvenec ni bil naključje, z novim albumom dokončno potrjujejo, da so v vseh pogledih na svetovni ravni. Blues From Hell je kapitalni album z močnim glasbenim in tudi idejnim sporočilom, ki ga vsekakor ne gre preslišati!

Preberite še:

Stray Train navdušili v Moskvi pred 35.000 obiskovalci
Stray Train v Sloveniji pred Scorpions, v Rusiji pred Nickelback
Napoved albuma
 

Abstraktni hip hop elektronik Blaž napoveduje novi album
Hamo & Tribute 2 Love: top otvoritev Orto Festa, novi video in festivalski datumi
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm