Suede – Night Thoughts (2016)

TIP: Pristni britanski alternative stare šole.

Suede---Night-Thoughts

Suede so si v devetdesetih z nekaj odličnimi albumi ustvarili status ene najboljših in najmodernejših britanskih alternative skupin. Leta 2003 so se na žalost mnogih zaradi premajhnega komercialnega uspeha razšli. Na sceno so se v velikem slogu vrnili leta 2010 in tri leta kasneje izdali odlični album Bloodsports.

Za svoj sedmi album Night Thoughts pa so obljubljali nekaj drugačnega in tudi simfonični orkester. Album pa je kljub vsemu precej logično nadaljevanje njihovega preteklega početja, kar ni niti najmanj slabo. Godalni orkester je uporabljen predvsem za bombastični začetek uvodne skladbe in kot bolj izrazit dodatek zaključne skladbe. Sicer pa vas čaka odlična prefinjena kitarska indie godba, tu in tam obogatena z zamaknjenimi sintetizatorskimi podlagami. Suede ostajajo globoko v klasičnih, zelo britanskih alternative okoljih, v katerih včasih spomnijo na tisti bowiejevski art rock blišč, včasih pa na igrivo melodiko brit-popa.

Suede so osnove posneli praktično v enem dnevu in vsako skladbo so odigrali od začetka do konca brez prekinitev in zato skladbe zvenijo zelo spontano in prvinsko. Zvok je precej mračen in se odlično podaja temam iz vsakdana in dramatični izvedbi odličnega pevca Bretta Andersona.

Night Thoughts je še en izvrsten izdelek benda, ki dokazuje, da klasičen alternative deluje bolje kot večina novodobnih križanj, kjer so bolj kot izraz, izvedba in kakovost pomembni post-produkcijski triki in bolj ali manj očitno spogledovanje s korporativnimi pop formami. Suede se vsemu temu izogibajo v velikem loku in tudi zato je Night Thoughts nekaj posebnega.

Gora - nov slovenski rock super-trio
Steve 'n' Seagulls zvezde letošnjega festivala GorA RockA
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm