Taja & The Kirkwaalds – Divji svet (EP) (2018)

TIP: Human touch jazzy art pop.

Taja Božič, super-pianiska, skladateljica in, kot se je hitro izkazalo, tudi izjemna pevka, je pred slabim letom navdušila s samosvojo kantavtorsko, popevkarsko, dark jazzy “alter” skladbo Zapuščam poletje, sicer njeno prvo stvaritvijo, na kateri tudi sama poje.

Na konec pomladi izdanemu EP-ju Divji svet poleg te skladbe objavila še tri nove. Na njih Taja in ekipa izjemnih glasbenic in glasbenikov, imenovana The Kirkwaalds, svojemu izrazu dodajajo še nekaj drugih in nadvse vznemirljivih zvočnih horizontov. V ospredju novih skladb je R&B. A ne ta današnji, v katerem je skoraj vse v produkciji, navitih zvokih in sintetiki, ampak tisti “pravi” stari, za katerega je potreben občutek, veliko glasbenega znanja, in kjer narediš več, ko v pravem trenutku zastaneš, kot pa s stotimi produkcijskimi triki po zadnji modi. Nove skladbe imajo poleg tega tudi nekaj prikritega, nežnega funk groova, finega vokalnega harmoniziranja, drobec pop prebliskov in na drugi strani tudi nekaj kar poštenih in zahtevnih jazz vložkov oziroma obratov.

Taja & The Kirkwaalds so šolana ekipa in v vseh skladbah je tudi veliko discipline in točnosti, ki ju da lahko samo šolanje. To nenehno prepletanje pop vznesenosti in akademske natančnosti daje skladbam še dodatno dramatičnost in poseben šarm. Nekaj podobnega velja tudi za besedila, ki jih je napisal pesnik in pisatelj Rok Vilčnik. Tudi ta so vseskozi nekje med tisto neposredno pop sporočilnostjo in metaforiko, ki ima literarno vrednost.

Pred vami je slabe četrt ure prefinjene, čutne, nevsakdanje, samobitne, izrazito avtorske in predvsem lepe in vrhunsko izvedene godbe, takšne, ob kateri začutiš, da jo ustvarjajo ljudje, in dobiš občutek, da so v tvoji dnevni sobi, ko jo igrajo.

Preberite še:
Super-pianistka Taja Božič je tudi odlična pevka
 

Mary Rose končujejo miks dolgo pričakovanega novega albuma
Metallica objavili datume evropske turneje 2019
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm