Tarja – The Shadow Self (2016)

TIP: Metal je bolj kot ne izgovor za še bolj operetne ekshibicije.

tarja-the-shadow-self

Tarja, muhasta diva simfoničnega metala in nekdanja pevka čislanih finskih metalurgov Nightwish, je le nekaj mesecev po zanimivem EP-ju The Brightest Void izdala svoj četrti album The Shadow Self, ki naj bi bil, kot je napovedovala, prava vrnitev k tistemu, kar je tako spektakularno počela v svoji nekdanji skupini.

Žal pa tudi na tem albumu Tarja ne najde prave povezave med metalurgijo in simfonično glasbo. Skladbe, pri katerih pisanju je večinoma sodelovala tudi sama, so sicer izredno dobro zamišljene in imajo dobre melodijske linije, ki jih lahko “zvozi” samo tako vrhunska pevka, kot je Tarja. Vendar pesmi nimajo karakterja in prav nobene drznosti. Riffi so klišejski in neštetokrat slišani. Nekaj podobnega velja tudi za klasične orkestracije. Vse skupaj tako izzveni zgolj kot podlaga za Tarjino izvedbo, ki je kot zmeraj brezhibna in na izvenserijski ravni.

Tarja na tem albumu bolj kot kdajkoli vztraja na operetnem petju in pompoznih akademskih oziroma šolskih poudarkih in zaključkih, kot da sta edini stvari, ki jo res zanimata, dviganje njene samozavesti in ciljanje visokih tonov. Niti enkrat zares ne zakriči ali se kako drugače spusti z “opernih” leg. In tako album izzveni ne kot kak resen simfonični metal poskus, ampak zgolj kot nov dokaz, da je Tarja izjemna pevka, kar pa vemo že vsaj desetletje in pol.

Tako je precej ironično, da najbolj resno in drzno izpade skrita skladba This Is A Hit-Song, ki naj bi bila v prvi vrsti ekshibicija izjemnega bobnarja Mikea Terrane in šaljiv pogled na današnja dogajanja na dance sceni.

Če ste podporniki dejstva, da je Tarja vedno boljša pevka in uživate ob njenem napredku in njenih uspehih, potem je ta album pravšnji za vas. Kakšnih drugih radosti, ki jih ponuja moderni simfonični metal, pa na tem albumu žal ne boste dobili.
 

San Di Ego nažgali uspešnico seks bombe 80-ih Samanthe Fox
Brodolomec, prvi solo-projekt Gregorja Stermeckega
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm