TNT – XIII (2018)

TIP: Komaj prepoznavni norveški heavy metal velikani.

Norveški bend TNT, ki z eno nekajletno prekinitvijo deluje že od 1982, je bil desetletja ponos evropske heavy metal scene. Skupini ni bilo lahko. Menjavala je pevce in tudi slog, kljub temu pa je bila vedno tu nekje okoli klenega heavy metala, včasih bolj AOR melodičnega, drugič tršega in bolj progresivno zahtevnejšega.

Na svojem trinajstem albumu, na katerem se prvič predstavlja španski as Baol Bardot Bulsara, ki je že njihov četrti pevec, pa je legendarni bend povsem zašel. Odlična uvodna skladba, s sijajnim refrenom, zanimivim križanjem AOR-a in progressive pompa, nenavadnim kitarskim sintetičnim riffom in precej moderno konotacijo obeta precej petično izkušnjo, dostojno tistim, ki so si jih privoščili tisti najboljši tja nekje do konca sedemdesetih. Vendar album zdrži samo še naslednji dve skladbi in še to predvsem zato, kar se na njih TNT malo “považijo”, kako dobri glasbeniki so, in vključno s pevcem, ki je sijajen, demonstrirajo nekaj odličnih partitur.

Potem pa se vse skupaj razleti v bizarno moderniziran, strukturno do bolečine okleščen in, težkemu zvoku navkljub, medel hard rock brez prave osredotočenosti. Muziciranje je sicer vseskozi izjemno in produkcija naravnost svetovna, ampak same skladbe so zares šibke.

XIII je za norveške velikane res nesrečna številka, pa tudi za njihove zelo predane fane, ki si takšnega albuma niso zaslužili.
 

Ta petek začetek prodaje vstopnic za dodatni koncert Foo Fighters v Pulju
SMET - Dolga pota (2018)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm