Umrl je Lemmy iz Motörhead

Bil je eden največjih revolucionarjev, a tudi poetov rocka.

Lemmy-Motorhead-600

Lemmy Kilmister je umrl za posledicami raka v sedemdesetem letu starosti. Bil je največji odpadnik rock’n’rolla, ki je slovel tako po neomajni drži, nastopu in igranju. Nase je opozoril že kot član pogubnih kozmičnih rockerjev Hawkwind, za katere je 1972 napisal in odpel njihov največji hit Silver Machine. Že takrat je blestel z nenavadnim igranjem baskitare. S skupino Motörhead, ki jo je ustanovil leta 1975, je desetletja z nezmotljivo natančnostjo ustvarjal edinstveno formulo metalskega rock’n’rolla, ki se ji po intenzivnosti in tudi formi v vseh teh letih nihče drug ni niti približal. Malo manj izpostavljeno ostaja dejstvo, da je bil Lemmy tudi eden največjih poetov rock’n’rolla in bil je tudi edini rocker, ki je brez motenj v besedilo vtkal besedo paralelogram. Motörhead so zapustili fantastičen opus kar dvaindvajsetih studijskih albumov, neštetih uradnih in poluradnih koncertnih albumov in kompilacij. Zadnji studijski album, odlični Bad Magic, je bend izdal konec avgusta 2015.

Lemmy ni samo živel rock ‘n’ roll. On je bil rock ‘n’ roll. Za njim ostajajo zanimive zgodbe in se pišejo legende. Naj omenimo samo dve. Lemmy je bil prvi tuji glasbenik, ki je poleti leta 1965 nastopil v Jugoslaviji. Skupino The Rockin’ Vickers naj bi sprejel tudi Tito. Po razpadu te skupine je Lemmy postal roadie Jimija Hendrixa, ki ga je v času njegovega bivanja v Angliji oskrboval z drogo.

Lemmy-Motorhead1

Lemmy je bil zelo intelegenten in slovel je po pronicljivih izjavah. Tu so nekatere:

“Če je Michael Jackson bad, kaj sem potem jaz.”

“Če nikoli ne storiš česa, kar ni dobro zate, potem je tvoje življenje dolgočasno. Vse, kar je v življenju prijetno, je tudi nevarno.”

“Če hočeš biti rock zvezdnik, bodi. Ljudje na odru nočejo gledati fanta iz sosednje ulice, hočejo gledati bitje z drugega planeta.”

“Če moram umreti in se na smrtni postelji kesati z svoje grehe, potem me to ne zanima.”
 

Najbolj slavna zasedba Guns N' Roses spet skupaj
Coldplay - A Head Full Of Dreams (2015)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm