Umrl je legendarni in tudi pri nas nadvse priljubljeni Oliver Dragojević

Bil je velik glasbenik, velik profesionalec in velik človek.

Oliver Dragojević je bil eden največjih, najboljših in tudi najbolj popularnih pevcev v naši regiji. Bil je sijajni interpret. Dalmatinsko popevko je dobesedno ponesel v svet. Bil je tudi izvrsten šansonjer in kantavtor, zelo prepričljiv pa je bil tudi kot pop in pop rock pevec. Poleg tega je bil izredno prijazen človek in profesionalec, od katerega se lahko še danes vsi učimo.

Leta 1947 na Korčuli rojeni Dragojević je prvič nastopil 1961, ko je imel 13 let. Leta 1963 je kot pevec in klaviaturist s kultnim splitskim bendom Batali dosegel precejšnji uspeh. Leta 1967 je začel sodelovati z Zdenkom Runjićem, enim največjih hrvaških skladateljev, ki mu je v prihodnjih desetletjih napisal številne velike uspešnice.

Oliver je bil eden najboljših koncernih izvajalcev. Nastopil je celo v tako slovitih dvoranah, kot so londonska Royal Albert Hall, newyorška Carnegie Hall, pariška Olympia in avstralska Opera House.

Za svoje izjemno delo je dobil številna velika priznanja, med drugim tudi 13. največje hrvaško državno odlikovanje Red Danice hrvatske in 30 najprestižnejši hrvaških glasbenih nagrad Porin.

Izdal je 19 studijskih albumov in pet koncertnih. Vsega skupaj je kot solist ali v duetih nanizal okoli 100 zares velikih uspešnic in zanimivo bi bilo raziskati, če je kaj takšnega uspelo še komu na YU sceni. Nekatere njegove največje skladbe so: Cesarica, Oprosti mi pape, Skalinada, Prva ljubav, Galeb i ja, Đelozija, Malinkonija, Žuto lišće ljubavi, Trag u beskraju, U ljubav vjere nemam, Tko sam ja da ti sudim, Manuela, Vridilo je, Za život me vežeš samo ti, Ispod sunca zlatnoga, Morski vuk, Boginja, Brod u boci, Jedina, Ti si moj san, Što to biješe ljubav, Svirajte noćas za moju dušu, Vjeruj u ljubav ….
 

Marduk - Viktoria (2018)
Laurylin, nevsakdanja primorska godalna rock zasedba
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm