V Ljubljano se vračajo največji elektronski inovatorji Kraftwerk

S kompletno 3-D vizualizacijo bodo nastopili 22. februarja v Hali Tivoli.

Foto: Peter Boettcher

Nemški elektro-pionirji Kraftwerk so za vedno spremenil tok glasbenih dogodkov. Eden najpomembnejših bendov vseh časov je že v prvi polovici sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s svojimi revolucionarnimi sintetizatorskimi rešitvami usodno vplival na nastanek praktično vseh kasnejših in tudi današnjih elektronskih in tudi številnih pop smeri. S konceptualno zasnovo in robotiziranim odrskim nastopom pa je vplival tudi na cel spekter drugih glasbenikov – od tistih bolj artistično usmerjenih do številnih rockerjev vseh vrst.

Kraftwerk veljajo tudi za velike tehnološke inovatorje. Bili so eni prvih, ki so začeli še nadgrajevati zmožnosti takrat vesoljskih sintetizatorjev Minimoog in EMS Synthi AKS. Praktično veljajo tudi za izumitelje elektronskih bobnov, saj so bili prvi, ki so spremenili zvok udarca v elektronski signal. Ustanovitelja skupina Florian Schneider in Ralf Hütter imata celo patent za s senzorji opremljena pedala, zaradi katerih “navadni” bobni “postanejo” elektronski. Kraftwerk so bili tudi eni prvih, ki so uporabljali vokoderje in tehnologijo sekvenciranja.

Kraftwerk so na svojem prvem slovenskem koncertu v razprodanih Križankah leta 2004 obeležili 30. obletnico izida prelomne plošče Autobahn. Za februarski koncert pa nemški synth guruji, ki po vseh teh letih še vedno zvenijo sveže in avantgardno, obljubljajo predstavitev celotnega opusa svojih najpomembnejših stvaritev. Za tivolski koncert so pripravili tudi posebni, novi tridimenzionalni vizualni šov, s katerim so navdušili na svoji zelo uspešni letošnji poletni turneji.

Prodaja vstopnic so bo pričela čez nekaj dni.
 

Monolitno heavy metalski novi singel Black Diamond
Kesha - Rainbow (2017)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm