V ZDA so lani prvič prodali več starih kot novih albumov

Kriza ponudbe nove glasbe. Vrnitev vinilk.

CD_DSC_7095

Po metodi agencije Nielsen Soundscan, ki je zadolžena za vse podatke o prodaji, za starega šteje vsak album, ki je izšel najmanj pred osemnajstimi meseci. V ZDA so lani prvič prodali več starih albumov kot novih. Razlika znaša 6 milijonov. Natančneje, leta 2015 so v ZDA prodali 71, 2 milijona starih albumov in 65,8 milijona novih.

Da je s ponudbo nove glasbe nekaj narobe in kako nenavaden je “uspeh” starejših albumov, najbolje pokaže primerjava z letom 2005, ko so v ZDA prodali kar 150 milijonov več novih izdaj (tu štejejo tudi singli, EP-ji, zbirke …) kot starih.

Novi albumi so se od starih sicer malenkost bolje prodajali v digitalni obliki. Tako so lani v digitalni izdaji prodali 52,5 milijona novih albumov, starih pa 50,9 milijona.

Glavno razliko so torej naredili fizični nosilci zvoka, CD-ji in predvsem vinilke. Boljše prodaje oziroma večjega deleža vinilnih plošč niso zabeležili že od leta 1989, ki je bilo zadnje leto, preden je prevladujoči nosilec postal CD. Zanimiv je tudi podatek, da so kar polovico vinilk kupili kupci mlajši od 25 let, po večini moški.

Goran Bregović končuje snemanje novega albuma
Jeff Lynne’s ELO - Alone In The Universe (2015)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm