Virtuoz Jure Tori ima novo mednarodno zasedbo

Tori Story & Marnit = Tori Trio + italijanska pevka Marnit Calvi.

Foto: Iztok Zupan

Juri Tori je eden najbolj inovativnih harmonikarjev pri nas. Hkrati pa je pronicljiv avtor in glasbenik, ki se odlično znajde v zelo različnih si glasbenih okoljih. S svojo harmoniko in energičnim odrskim nastopom je že desetletja eden od zaščitnih znakov polka knap rock punk skupine Orlek. Zadnjih deset let pa Tori blesti tudi z drugimi projekti, ki se tudi slogovno precej razlikujejo od tistega, kar je počne pri Orlek. Leta 2006 je v sodelovanju z avstrijskim kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem posnel izjemni album Odsev spomina. Intimno kemijo klasike, jazza, folka in še česa je z novimi zvočnimi praksami razvijal v zasedbi Tori Trio, v katero je na albumu Najin dan iz leta 2009 vključil tudi indijskega tolkalca Ganesha Anandana, z album Wine cafe (2012) pa še argentinskega kitarista Eduarda Contizanettija. Slednjega je zamenjal kubanski kitarist Ariel Cubria. Tori je vmes posnel še harmonikarski solistični recital z naslovom Tisti (2012). Pred časom pa je prispeval še glasbo za film Metoda Pevca Vaje v objemu. Svoje mojstrstvo pa Tori kaže tudi v atraktivni chamber pop zasedbi Flora & Paris.

Tori_Story_&_Marnit600

Tori Story & Marnit je neko novo in drugačno potovanje v karieri tega čutnega glasbenika. “V prepletanju različnih glasbenih zvrsti skupina Tori Story & Marnit s svojo prefinjeno zvočno poetiko uteleša čustveno in melodično rahločutnost, ki jo Marnit Calvi s senzibilnim glasovnim niansiranjem zapelje v praznik pesmi. Kancone kot vokalne izpeljanke iz tradicije italijanskih napevov v sodobni preobleki, smooth pop jazz v bazenu mediteranskega melosa, instrumentalni balkan groove prebliski kot kontrast melanholičnim navezavam na tango ter brezštevilne variacije na globalne geografske zvočnosti predstavljajo talilni lonec glasbe, iz katere zajema skupina,” so zelo nazorno in predvsem točno zapisali medijski predstavniki skupine. Kdaj bo skupina objavila album, zaenkrat še ni znano.

Tori Story & Marnit so imeli v poletni sezoni že nekaj odmevnih koncertov. Še nekaj pa jih načrtujejo v prihodnjih mesecih. Prvi bo 26. septembra v ljubljanski Kavarni Union.

Buldogi: "Čeprou smo pank legende, noben nas ne pozna."
Iron Maiden - The Book Of Souls (2015)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm