The Weeknd – Starboy (2016)

TIP: Še en zvočni spektakel, čeprav z malo manj vpadljivimi skladbami.

Šestindvajsetletni kanadski pevec, producent in skladatelj The Weeknd je morda celo najboljši novi R&B izvajalec. Pred slabima dvema letoma je navdušil s svojim drugim albumom, izjemnim Beauty Behind The Madness, in tretjim singlom Can’t Feel My Face, ultimativnim funk R&B hitom tega stoletja.

Njegov najnovejši album Starboy, s katerim osvaja vse, kar se da, je še en fenomenalen izdelek, ki je v marsičem spet vsaj stopnico višje od vse konkurence. Treba pa je takoj povedati, da po intenzivnosti skladb nekoliko zaostaja za predhodnikom. Kljub temu album ponuja maratonsko dolgo uživanje (kar 18 skladb, op.) ob spektakularnem groovy R&B-ju in njegovih dostikrat prav futurističnih izpeljankah, v katerih se The Weeknd poigrava z vsem mogočim – od strupenega funka, nove pop zvočnosti, starega soula, dance popa, hip hopa pa vse do odbite elektronike, čistih eksperimentov in celo blagega drum and bassa. Vse skupaj je zavito v za večino ostalih naravnost “vesoljsko” produkcijo, perfektno izvedbo in barvite, pompozne aranžmaje.

Tudi na Starboy gostuje nekaj imenitnih glasbenikov. Razen Lane Del Rey so vsi ostali, Daft Punk, Future in Kendrick Lamar, v skladbah bolj ali manj za barvo. Predvsem je bilo več pričakovati od bombastično napovedanega sodelovanja s francoskima elektronskima nu disco house magoma Daft Punk.

Morda prav tu nekje leži vzrok, da na albumu ni tako prepričljivih hitov kot na predhodniku. Vendar, kot že napisano, gre za podrobnosti na ravni, ki jo večina lahko samo sanja.
 

Bliža se izid albuma in ljubljanski koncert Depeche Mode
Umrl je John Wetton
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm