Veliki pevec Žanil Tataj – Žak navdušuje s pravim YU rock projektilom

Pomenljivi naslov Prosule se divlje jagode nima nič z njegovo nekdanjo skupino.

Žanil Tataj – Žak z Reke je eden najboljših rock frontmanov in pevcev s področja naše nekdanje države. Nase je opozoril že v osemdesetih kot pevec hrvaške heavy metal atrakcije Jersey. Njegov talent je opazil Sead Lipovaća in Žak je bil nekaj časa tudi pevec skupine Divlje jagode, nedvomno največjega YU heavy metal benda. Že več kot dve desetletji pa je njegovo delovanje močno povezano tudi s slovensko sceno. Žak je dolgoletni frontman postojnskih gigantov Mary Rose. Pel pa je tudi na dveh albumih slovenskih speed metal pionirjev Turbo. Zadnja leta deluje tudi v odlični slovenski heavy metal skupini Black Diamond. Poleg tega je tudi skladatelj, producent, mentor.

Po nekaj letih se Žanil Tataj – Žak zdaj ponovno predstavlja tudi kot solo izvajalec. Tik pred koncem lanskega leta je izdal odlično skladbo Prosule se divlje jagode. Skladbo je odpel z sijajno pevko Nikito (Nikita Ivošević), zvezdo hrvaške dance scene devetdesetih, pevko številnih tamkajšnjih največjih muzikalov in avtorico knjige o duhovni samopomoči, ki slovi po tem, da ima glasovni razpon kar štiri oktave in pol.

Prosule se divlje jagode je pravi rock projektil z moderno strukturo, a izrazitim YU rock nabojem, kakršnega dandanašnji ne uspe ustvariti prav mnogim. Dva nadstandardna vokala, ki ne kažeta mišic in ne pribijata do konca, sta se odlično ujela. Top pevca pa prikazujeta vso strast in magijo, ki je krasila rock produkcijo naše nekdanje države.

Skladba, ki ima vse indice, da postane sodobni YU rock klasik, ima zelo zanimivo zgodovino.

“Pesem je nastala pred tremi leti po naročilu producenta iz BiH. Že od začetka je bila zamišljena kot žensko-moški duet. Po nekaj neuspelih poskusih, da bi našli pravo pevko, sem odnehal in sem praktično pozabil na to pesem,” se spominja Žak in nadaljuje, “proti koncu lanskega leta smo pri beograjski založbi One Records ob 30. obletnici izida naredili ponatis albuma Jersey in prišli do ideje, da izdamo še kaj novega. Takoj sem se spomnil na Prosule se divlje jagode. Priskočila je izvrstna Nikita in vse se je odvilo zelo hitro, tako kot se je delalo nekoč. Vsekakor pa skladbe v takšni podobi ne bi bilo brez mojega dolgoletnega sodelavca Stefana Šegulje, ki zna iz mojih idej izleči pravo zvočno sliko.”

O pomenljivem naslovu pa je Žak povedal: “Naslov nima nobene zveze z mojo nekdanjo skupino, s katero bom sicer kmalu ponovno sodeloval. Tisti, ki bo poslušal besedilo, ki ga je napisal Ciccio (Ćićo) Fiume, bo to takoj ugotovil.”

Poglejte videospot.
 

Alice Merton - Mint (2019)
Jegulja imajo novega bobnarja in nadaljujejo s pripravo albuma
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm