Zapustili so nas France Gall, Chris Tsangarides in Ray Thomas

Francoska diva, veliki producent in pevec so pustili neizbrisljiv pečat na glasbeni sceni.

FRANCE GALL

Le mesec za tem, ko je umrl Johnny Hallyday, so Francozi izgubili še eno legendo.
Leta 1947 rojena France Gall je bila ena njihovih najbolj markantnih pevk. Zaslovela je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pri svojih šestnajstih letih kot del zanimive yé-yé scene. Prve uspešnice ji je napisal Serge Gainsbourg. Že leta 1965 je z njegovo skladbo kot predstavnica Luksemburga zmagala na Evroviziji. Z Gainsbourgom je sodelovala, vse dokler ji ni na zahtevo njenega očeta in menedžerja napisal seksualno dvoumne uspešnice Les Sucettes (Lollipops) (Lizike, op.). Malce naivna France je precej po izdaji zares dojela pomen pesmi in je bila tako užaljena, da z velikim francoskim skladateljem ni hotela nikoli več sodelovati.

V poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih je bila France tudi ena vidnejših predstavnic precej utrgane francoske pop psihedelične scene.

Leta 1974 je začela sodelovati z Michelom Bergerjem, še enim velikim zvezdnikom francoske glasbe in enim tamkajšnjih najbolj plodovitih skladateljev sploh. Dve leti kasneje se je z njim tudi poročila. Berger, ki je umrl leta 1992, je tudi avtor njene največje uspešnice Ella, elle l’a, čudovite 80’s synth pop skladbe, ki je lep in svojevrstnen poklon veliki jazz pevki Elli Fitzgerald. Ta skladba, katere naslov je navihana igra besed, je bila tudi edina, s katero je France zares uspela po vsej Evropi.

France je leta 1990 je prenehala z neprestanim nastopanjem. Po letu 1995, ko ji je umrla hči, se je le še redko pojavljala na glasbenih prizoriščih. Leta 2015 je skupaj s producentom Bruckom Dawitom napisala muzikal Résiste, ki je posvečen Bergerju. Muzikal je bil na sporedu več kot leto dni in je bil velika uspešnica.

RAY THOMAS

Pevec, flavtist in skladatelj Ray Thomas je bil soustanovitelj The Moody Blues, enega prvih deklariranih progressive rock bendov sploh. Thomas je v tej britanski skupini, ki je prodala fantastičnih 70 milijonov albumov, deloval od 1964 do leta 2002, ko se je zaradi slabega zdravja upokojil.

The Moody Blues so predvsem v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ustvarili kar nekaj prelomnih dosežkov. V “resen” rock so “uvedli” flavto. Days Of Future Passed iz leta 1967 je eden prvih “namenskih” konceptualnih albumov sploh in prvi tovrstni, ki ga je izdal kak britanski izvajalec. S tega albuma je tudi njihova največja uspešnica, večna balada Nights In White Satin (ki je ni napisal Thomas, op.), za katero so posneli tudi enega prvih uradnih videospotov.

Po šestdesetih so šli The Moody Blues skozi turbulentne čase, nekatere kadrovske spremembe, sodne razprave in tožbe, Thomas pa je bil morda najbolj zaslužen, da je skupina, ki jo bodo čez štiri mesece sprejeli tudi v “Dvorano slavnih” (Rock and Roll Hall of Fame, op.), vsa leta ostajala na izjemno visoki ravni.

CHRIS TSANGARIDES

Chris Tsangarides je bil britanski producent, tonski inženir in tudi glasbenik in skladatelj. Večina si ga bo zapomnila predvsem kot producenta številnih ključnih heavy metal albumov in kot enega najzaslužnejših za zvok scene NWOBHM. Tsangarides pa je delal tudi s številnimi velikimi pop, alternative in rock izvajalci (Depeche Mode, Tom Jones, Concrete Blonde, The Tragically Hip, Samantha Fox, The Human League, Killing Joke, Steeleye Span, The Sisters Of Mercy, Joan Armatrading, Colosseum II ….)

Prav tako impozanten je tudi seznam hevy metal izvajalcev, s katerimi je delal kot producent ali tonski inženir. Imena kot Thin Lizzy, Judas Priest, Helloween, Anvil, Girlschool, Bruce Dickinson, Ian Gillan, King Diamond, Yngwie Malmsteen, Tygers of Pan Tang, UFO, TNT, John Sykes, Therapy?, Y&T, Angra, Black Sabbath in številna druga povedo vse.

Tsangarides je slovel po posebnem načinu ozvočevanja kitar, s katerim je dobil “vrtinčast” in zelo vpadljiv zvok. Skrivnost njegovega trika je bila v načinu, kako je med seboj povezal mikrofone in kam jih je postavil v prostoru.
 

Javna razprava o izboljšanju SLO glasbene (alter) scene
Mihaela Žitko, bobnarka Mist, prireja svojo prvo likovno razstavo
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm