Zvokovanje, šola oblikovanja zvoka

Naučite se spretnosti snemanja, produkcije, ozvočevanja, miksa, masteringa …

Zvokovanje je enoletni izobraževalni program. Naslednje šolsko leto se bo začelo 4. septembra in končalo 20. junija 2018.

Predavanja, katerih namen je posredovanje kar največ teoretičnega znanja in hkrati takojšnje reševanje oziroma demonstriranje praktičnih primerov, vodijo nekateri veliki in izkušeni producenti, tonski inženirji, ozvočevalci, glasbeniki, DJ-ji, skladatelji…

Predavanja zajemajo tudi predstavitev pravnega vidika oblikovanja zvoka, za katerega skrbi odvetnica Urša Chitrakar, ena največjih strokovnjakinj za avtorsko pravo pri nas.

Na Zvokovanju predavajo tako vrhunski strokovnjaki in umetniki, kot so seatlleski glasbenik in založnik Chris Eckman (The Walkabouts, The Strange, Brian Eno, Warren Ellis, Mark Lanegan…); glasbenika, producenta, inženirja miksa in masteringa Gregor Zemljic (Silence, DJ Umek, Jan Plestenjak, Vlado Kreslin, Mi2, Demolition Group …) in Zmago Zed Šmon (The Exploited, Big Foot Mama, Dan D, Gušti, Tabu …); koncertna tonska inženirka Tisa Frelih (Siddharta, Laibach, Juno Reactor …); koncertni tonski in sistemski inženir Dejan Žura (P!nk, Shakira, Marilyn Manson, Queens Of The Stone Age, Placebo …); koncertni tonski inženir in strokovnjak za akustiko Aleš Dravinec; skladatelj, zvočno eksperimentalni avtor, pevec, multi-instrumentalist, oblikovalec zvočnih prostorov in producent Boštjan Perovšek in glasbenik, skladatelj, producent in DJ Mario Marolt (Electrosaurus, Rotor, Miladojka Youneed, Peter Mihelich Trio …).

Mentor programa je sloviti producent in član legendarnih electro pop gigantov Videosex Janez Križaj, ki je v svoji dolgoletni karieri produciral vsaj kakšen album večine največjih slovenskih izvajalcev in tudi nekaterih velikih imen YU popa in rocka, med drugimi je delal tudi za takšne izvajalce, kot so Laibach, Gibonni, Tinkara Kovač, Chris Eckman, Magnifico, Let 3, Niet, Terrafolk, Zoran Predin, Vlado Kreslin, Peter Lovšin, Zdravko Čolić, Miladojka Youneed, Parni Valjak, Katalena, Plavi orkestar, Mia Žnidarič, Simbolični orkester, Elvis Jackson … Križaj je več kot desetletje predaval na SAE – The School Of Audio Engineering, tako da mu tudi pedagoških in organizacijskih izkušenj ne manjka.

Enoletni izobraževalno program, ki večinoma poteka v legendarnem ljubljanskem studiu Metro, nudi izobraževanje in usposabljanje za vrsto poklicev in dejavnosti, ki so povezane z oblikovanjem zvoka, ustraza standardu kataloga strokovnih znanj in spretnosti NPK za poklic Oblikovalec/oblikovalka zvoka (Ur.l. 117/12.12.2008). Program daje tudi odlično podlago in vso potrebno predznanje za vse, ki se boste kasneje šolali za inženirje. Celovito zastavljen program ponuja teoretično in praktično orientacijo na vseh področjih zvočnega oblikovanja s poudarkom na snemanju in ozvočevanju in celotnem postopku produciranja v studiu (priprava, pred-produkcija, snemanje, miks, post-produkcija, mastering). Posveča pa se tudi bolj obrobnim, a zato nič manj pomembnih področjem, kot so akustika glasbil, zvok v filmu ali računalniških igricah in podobno, s katerimi se oblikovalec zvoka srečuje pri svojem delu.

V soboto, 10. junija, bo imela šola Zvokovanje informativni dan, ki bo v okviru festivala Godibodi v ljubljanskem Hostlu Celica na Metelkovi 8 od 11. do 13. ure. Na njem boste lahko tudi v živo videli in skusili nekatere segmente izobraževalnega programa in seveda iz prve roke dobili tudi vse druge informacije.

Vse ostale podrobnosti o tem zanimivem študiju dobite na naslovu www.zvokovanje.com.
 

Linkin Park - One More Light (2017)
Zgrešeni primeri so uradni bend Green Day afterpartyja
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm