ZZ Top – Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World (2016)

TIP: Neposreden in zelo surov dokument enega najboljših koncertnih rock bendov.

zz-top-tonite-at-midnight-live-greatest-hits-from-around-the-world-2016

Prav neverjetno je, da ZZ Top, velikani boogie rocka, več kot štiri in pol desetletja niso objavili koncertnega albuma. To dejstvo je še posebej čudno tudi zato, ker teksaški trio velja za eno največjih in najboljših koncertnih atrakcij. Bend je daljnega leta 1975 sicer objavil nekaj koncertnih posnetkov na polovici slovitega albuma Fandango in med leti 2008 in 2014 tudi tri koncertne DVD-je. Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World pa je prvi uradni koncertni album skupine.

V sedemdesetih so ZZ Top predstavili v marsičem ultimativno in še do danes nepreseženo izpeljanko navitega, surovega southern blues booge rocka. Po triletnem premoru se je skupina v osemdesetih vrnila na sceno s totalno posodobljenim izrazom, v katerem ni manjkalo za tiste čase zadnjih produkcijskih prijemov, izvenzemeljskih sintetizatorskih zvokov in spektakularnih kozmičnih bobnarskih beatov, ki jih producenti in DJ-ji še danes radi samplajo. ZZ Top so takrat postali multi-milijonska stadionska atrakcija. V devetdesetih je bend predvsem zaradi manjšega komercialnega uspeha začel opuščati razne sintetične pripomočke in se počasi z neke druge strani vračati k bolj bazičnem rockerskem zvoku. Kanček zvočne spektakularnosti in drugačnosti pa ZZ Top ohranjajo vse do današnjih dni.

Vse te slogovne nadgradnje in zvočne preobrazbe so seveda drastično vplivale na način izvedbe skladb na koncertih. Kako so ZZ Top zveneli v prejšnjih desetletjih, ne bomo izvedeli, vse dokler ne izkopljejo kakšnega dobrega starega koncertnega posnetka in ga objavijo.

Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World je predvsem dokument tega, kako bend zveni v zadnjem desetletju, ko so se člani pobotali. V devetdesetih so bili Dusty Hill, Frank Beard in Billy Gibbons namreč skregani in so se srečevali zgolj na odru. To se je zelo poznalo na njihovih koncertih, kar vam lahko potrdi vsak, ki je videl oba njihova koncerta v Ljubljani. Prvi, leta 1997, je bil precej brezizrazen, drugi, leta 2009, pa sijajen, kljub malo šibkemu ozvočenju.

Na Tonite At Midnight so posnetki večine njihovih največjih uspešnic, ki jih je skupina posnela na različnih koncih sveta. Na eni je pomagal tudi legendarni britanski kitarist Jeff Beck, ki je sodeloval tudi na zaključni, strupeni priredbi protestnega, sarkastičnega, “rudarskega” klasika Sixteen Tons, ki ga je leta 1946 napisal legendarni country posebnež Merle Travis, 1955 pa ga je populariziral legendarni pevec in TV voditelj Tennessee Ernie Ford.

ZZ Top so danes ponovno v zmagoviti formi. Po vseh letih še vedno premorejo obilico prvinske energije in napadalnosti, ohranili pa so tudi ravno pravo mero tiste “tehnološke” zvočne spektakularnost. O njihovih atraktivnih riffih, antologijskih bluzenjih, “bradati” Blues brothers podobi in svojevrstni drži niti ni potrebno izgubljati besed.

Na albumu sicer ne boste dobili tiste prave dramaturgije njihovega koncerta. Boste pa dobili odličen vtis, kako dobro in neponovljivo zvenijo ZZ Top v živo, saj na posnetkih ni kakšne pretirane naknadne produkcije, nasnemavanj ali kakšnih drugačnih popravkov.
 

Trkaj je objavil trap skladbo
Poleg Metal Days zdaj še Winter Days of Metal
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm